Nejvyšší soud projedná Berlusconiho případ už na konci července

Řím - Italský nejvyšší soud oznámil, že se bude již 30. července zabývat odvoláním bývalého premiéra Silvia Berlusconiho v kauze daňových úniků ve společnosti Mediaset. Jde o mnohem dřívější datum, než se očekávalo. Odvolací řízení se v Itálii většinou táhnou velmi dlouho. Odvolací soud v květnu potvrdil Berlusconimu trest v délce trvání čtyř let a rozhodl o tom, že by politik neměl pět let zastávat jakékoli veřejné funkce. Berlusconiho právníci se proti verdiktu odvolali k nejvyššímu soudu, který je konečnou instancí.

Advokáty italského politika takto rychlý postup překvapil. „Nikdy jsem neviděl, že by bylo slyšení naprogramováno takto rychle. Jsem ohromen,“ uvedl právník Franco Coppi. Právníci podali odvolání proti verdiktu teprve v úterý a nejvyšší soud hned v ten samý den rozhodl o slyšení.

Berlusconi se v případě, že bude verdikt potvrzen, nejspíš vězení vyhne kvůli svému vysokému věku, myslí si analytici, na které se odvolává BBC. Zákaz zastávání jakékoli veřejné funkce ale platit bude a italský politik by tak byl okamžitě zbaven svého senátorského křesla, které získal v parlamentních volbách letos v únoru.

Soud v této kauze začal již v listopadu 2006 a týká se daňových úniků při nákupu vysílacích práv pro Berlusconiho impérium Mediaset v 90. letech minulého století. Dvě zahraniční firmy kontrolované Berlusconim údajně zakoupily od jedné americké společnosti televizní práva, ty od nich pak za přemrštěnou cenu zakoupila firma Mediaset. Měla se tak v Itálii vyhnout placení daní a vytvořit černý fond k podplácení.