Boeing, který v sobotu havaroval v USA, nejspíš narazil do hráze

San Francisco - Letoun Boeing 777, který havaroval v sobotu v San Francisku, nejspíš před přistáním podvozkem narazil do hráze, která se nacházela mezi mořem a přistávací dráhou. Na úterní tiskové konferenci to uvedl Americký národní úřad pro bezpečnost v letecké dopravě NTSB. Piloti prý spoléhali při přistání na automatický systém. Až 60 metrů nad zemí zjistili, že letadlo má příliš nízkou rychlost.

Jak uvedli vyšetřovatelé, nárazem do hráze se letadlu ulomil ocas, trup letounu začal neřízeně poskakovat po letištní dráze a následně hořet. Havárii na letišti v San Francisku nejspíš způsobila chyba pilotů. Podle amerických vyšetřovatelů letěli během přistání příliš nízko a pomalu a snažili se to napravit až po varování z kontrolní věže.

NTSB upřesnil, že stroj letěl rychlostí 103 uzlů (přes 190 kilometrů za hodinu), předepsané minimum je přitom 137 uzlů (přes 253 km/h). V době nárazu o zem pak dosahoval stroj rychlosti 106 uzlů (přes 196 kilometrů v hodině), což znamená, že se posádka pokusila na poslední chvíli zrychlit.

Jak piloti uvedli, při přistání se spoléhali na autopilota, který měl sám dohlížet na dodržování určité rychlosti. Teprve když byli asi 60 metrů nad zemí, uvědomili si, že letí příliš pomalu a snažili se s tím něco udělat, popsala šéfka NTSB Deborah Hersmanová. Muž, který měl přistání na starosti, byl teprve v zácviku na létání s Boeingem 777. Vedle něj sedící pilot letěl poprvé jako instruktor. Oba dva byli ale zkušení piloti, dodala Hersmanová. V kokpitu byli v době přistání tři ze čtyř pilotů, jen dva ale viděli na přistávací dráhu.

Nehodu boeingu způsobila nízká rychlost (zdroj: ČT24)

Během nehody byly z letadla jihokorejské letecké společnosti Asiana Airlines doslova vymrštěny dvě letušky, které se nacházely v zadní části stroje. Obě dvě pád přežily a byly později nalezeny na přistávací dráze.

Stále probíhá i vyšetřování příčiny smrti jedné ze dvou čínských studentek. Vše nasvědčuje tomu, že poté, co ji náraz vymrštil z letadla, přejel ji na dráze vůz záchranářů. „Kontrolujeme kamerové záznamy, abychom pochopili, co přesně se stalo. Prvotní zkoumání videa zatím definitivně nic nepotvrdilo. Musí proběhnout další výslechy a vyšetřování,“ tvrdí Deborah Hersmanová z NTSB.

Desítky lidí jsou stále ve vážném stavu v nemocnici. Na palubě letounu bylo 307 lidí.