Budoucí šéf FBI označil waterboarding za mučení

Washington - Budoucí šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey při slyšení před americkými senátory uvedl, že metoda výslechu zvaná waterboarding, kdy je v zadržených vyvoláván pocit topení, je mučením a její použití je nelegální. Experta na boj s terorismem Comeye nominoval do funkce letos v červnu americký prezident Barack Obama. Dosavadní šéf FBI Robert Mueller ve funkci končí v září.

Dvaapadesátiletý Comey vykonával za vlády prezidenta George Bushe funkci náměstka ministra spravedlnosti a jeho specializací byl boj s terorismem. Do roku 2010 pracoval pro společnost Lockheed Martin Corp., pak přednášel na Kolumbijské univerzitě.

„Když jsem se poprvé dozvěděl o waterboardingu, byl jsem náměstkem ministra spravedlnosti a moje reakce jako občana i jako vládního představitele byla: To je mučení. A myslím si to i nadále,“ uvedl během slyšení Comey.

Waterboarding
Zdroj: ČT24

Kontroverzní praktiky při výsleších měli používat zejména členové Ústřední zpravodajské služby (CIA) a příslušníci americké armády. FBI s tím nikdy neměla co do činění, tvrdil vždy Mueller, za což ho Comey ocenil. „Kdybych já bych šéfem FBI, rovněž bych nic takového nedovolil,“ dodal. Jako náměstek ministra spravedlnosti se prý snažil používání těchto metod zastavit, nicméně v boji se CIA neuspěl.

Comey před senátory obhajoval i roli informátorů: „Informátoři jsou důležitou součástí fungující demokracie. Lidé musejí mít pocit svobody, když chtějí vyjádřit své starosti. Pokud je nikdo nevyslyší, mají mít možnost své připomínky předat na vhodných místech.“

Pokud Comeye Senát ve funkci potvrdí, povede FBI následujících deset let.