Navalnyj se nakrátko podíval do vězeňského vozu

Moskva – Ruská policie dnes na krátkou chvíli zatkla opozičního předáka, blogera Alexeje Navalného. Ten podával jako kandidát na starostu v Moskvě přihlášku do zářijových voleb. Když vyšel ze sídla volebního výboru, policie ho zadržela. Na místě byla ale skupina Navalného příznivců. Ti zatarasili policii cestu, nakonec blogera policisté propustili.

Moskevská policie dnes nakrátko zatkla opozičního předáka Alexeje Navalného. A to hned poté, co podal svou přihlášku jako kandidát na starostu v zářijových volbách. Když Navalnyj vyšel ze sídla volebního výboru poděkovat svým přívržencům za podporu, policisté jej odvedli do vězeňského vozu. 

To se ale nelíbilo Navalného přívržencům, obklopili proto vůz a nedovolili mu odjet. Křičeli přitom - „Hanba!“ a „Navalnyj je náš starosta!“. Nakonec policisté blogera propustili. 

Později policie potvrdila, že zatkla dva občany za „nepovolené shromáždění“, avšak Navalnyj mezi zatčenými není. 

O křeslo moskevského starosty se ucházejí čtyři desítky uchazečů, největší šance se ale připisují stávajícímu starostovi Sergeji Sobjaninovi, spolupracovníkovi Putina. Podle průzkumu nezávislého střediska Levada je mezi kandidáty Navalnyj na druhé příčce s podporou 8 procent dotázaných, ale daleko za Sobjaninem s přízní 78 procent Moskvanů. 

Navalnyj bude mít navíc v červenci úplně jiné starosti, čeká ho totiž 18. července soud v Kirovu na severozápadě Ruska. Tady by měl zaznít verdikt v procesu, ve kterém prokurátor žádá pro Navalného trest šesti let vězení za údajný podvod. Navalnyj označil proces za politický.