Navzdory hladovce i ramadánu vězni na Guantánamu musejí jíst

Guantánamo - Miliardě muslimů po celém světě začal postní měsíc ramadán. Islámské komunity proto vyzvaly amerického prezidenta Baracka Obamu, aby během této doby zastavil nucené krmení vězňů, kteří drží protestní hladovku ve věznici Guantánamo. Napětí ve věznici ale dál roste. Hladovkáři dostali na dobu ramadánu jediný ústupek. Vojáci je budou krmit až po západu slunce.

Hladovka vězňů na Guantánamu trvá už přes čtyři měsíce. Postupně se do ní zapojily víc než dvě třetiny vězňů. Protestují proti tomu, že je Američané drží za mřížemi bez obvinění. Od vojáků dostávají tekutou stravu. I tu ale odmítá 45 hladovkářů. V takovém případě je ale dozorci prostě nakrmí – připoutají je ke křeslu a jídlo jim podávají trubičkou.

„Naším cílem není rozbít protestní hladovku. Máme povolení ochránit životy zákonnými prostředky,“ říká mluvčí věznice Robert Durand. 

Na nucené krmení vězňů před ramadánem upozornila britská nezisková organizace Reprieve. Proceduru krmení na protest dobrovolně podstoupil známý americký herec a hudebník Mos Def. „Začne vás to pálit a začne to být opravdu nesnesitelné. Je to jako by mi něco pronikalo do mozku, a když se to dotklo čelisti, tak už jsem to nemohl dál vydržet,“ popisuje svůj zážitek Def.

Ramadán

Během ramadánu muslimové jí pouze před východem slunce a po jeho západu. Půst, který je jedním z pěti pilířů islámu, končí dvoudenním svátkem íd al-fitr, jenž by se měl letos slavit 7. srpna.

Smyslem je především očištění od myšlenek a činů, jež se protiví islámu. Odmítání pozemských radostí, mezi něž patří i odříkání sexu či kouření, má dát možnost intenzivněji se soustředit na službu bohu.

Vydáno pod