V Bosně znovu pohřbili oběti ze Srebrenice

Srebrenica - Bosna si připomíná osmnácté výročí nejhoršího masakru v Evropě od druhé světové války. Jednotky bosenských Srbů 11. července 1995 obsadily město Srebrenica obývané většinou muslimským obyvatelstvem. Při etnické čistce tehdy zemřelo přes 8 000 muslimských mužů a chlapců. Srebrenica přitom ležela v takzvané bezpečné zóně OSN.

Desítky tisíc lidí se dnes shromáždily v Bosně u památníku v Potočari nedaleko Srebrenice, aby zavzpomínaly na oběti masakru. Během vzpomínkové ceremonie bylo znovu pohřbeno 409 nově identifikovaných obětí. Mezi nimi je i 43 chlapců a jedno dítě, které se v době krveprolití narodilo a zemřelo krátce po porodu. „Letos pohřbíme vůbec nejmladší oběť genocidy, dítě z rodiny Muhičových. Dívka bude pochována vedle hrobu svého otce Hajrudina, který při masakru přišel o život,“ řekl Kenan Karavdić, organizátor pietní akce.

Součástí pietního aktu v Sarajevu je každoročně smuteční průvod. O tom, že vzpomínka na hrůzy války je stále živá, svědčí tisíce lidí, kteří mrtvé doprovází na jejich poslední cestě.

Munira Subašičová, matka jedné z obětí:

„V prvním náklaďáku jel můj nejmladší, nejmilovanější syn. Našla jsem jenom dvě jeho kosti ve dvou různých masových hrobech. Jedna byla tam, kde se dnes staví kostel, druhá ležela v masovém hrobě 25 kilometrů daleko.“

„Vše, co chci, je vědět, kde jsou jejich těla, abychom mohli navštívit jejich hroby,“ říká své jediné přání Fatima Dautbašičová, jejíž syn v Srebrenici zahynul.

V momentě, kdy bosenskosrbské jednotky srebrenickou enklávu obsadily, nacházely se tam kromě místních obyvatel i tisíce uprchlíků z jiných částí země, kde třetím rokem zuřila občanská válka. Srbští velitelé všem přislíbili, že je v konvojích dopraví na jiná, bezpečnější území. Autobusy ale odvezly pouze ženy, malé děti a starce.

Po dvou dnech začal masakr. Přes 8 000 muslimských mužů a chlapců bosenští Srbové postříleli a pohřbili v masových hrobech. Bezpečí srebrenické enklávy mělo zaručit asi 600 nizozemských příslušníků mezinárodních jednotek, kteří byli později veřejností obviňováni ze zbabělosti. Jejich počet a výzbroj ale údajně na tento úkol nestačily.

„Byli jsme vycvičená jednotka, kdybychom měli dobré zbraně a munici, mohli jsme válčit, ale já měl zásobník jen na deset střel,“ vysvětluje Thomas Karremans z 3. nizozemského praporu mezinárodních jednotek UNPROFOR. 

Matka oběti:

„Smutek a bolest, nemám slov, je mi velmi těžko…To, co nám udělali a co musíme prožívat, je nad veškeré lidské chápání.“

Před mezinárodním tribunálem v Haagu se z masakru v Srebrenici zpovídají tehdejší velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladič a politický představitel Radovan Karadžič. Oba v minulosti vinu za Srebrenici odmítli.

Testy DNA stále pokračují, na svoje jména čeká 5 000 obětí. Dosud bylo identifikováno 6066 obětí, dalších 2306 zabitých mužů a chlapců se i nadále pohřešuje.