Feudální vládce a slon v porcelánu – tak píší o Zemanovi v zahraničí

Berlín – Nové vlády v Česku si všímají i v zahraničí. Například německý deník Frankfurter Rundschau píše, že prezident Zeman se chová jako feudální vládce. Die Presse dokonce nazval českého prezidenta „slonem v porcelánu“. Média popisují nový kabinet jako vládu Zemanových „věrných“. Všímají si také toho, že Rusnokova vláda nemá podporu ve sněmovně.

„Od doby, co sídlí na Pražském hradě, chová se, jako by nebyl nejvyšší, ale jedinou instancí. Slon v obchodě s porcelánem jedná nejspíš uvážlivěji než Zeman v prezidentském úřadě,“ charakterizuje Zemana komentář rakouského listu Die Presse.

„Jmenovat vládu, která nedostane souhlas parlamentu, to už není vyhledávání konfliktů, ale je to krátkozraké. Nehledě na to, že si Češi zaslouží víc než jen partičku kamarádů Zemana,“ pokračuje komentář.

List pak připomíná Zemanovu zmínku o tom, že druhou světovou válku prohrál abstinent Adolf Hitler. „Zjevně se považuje za neporazitelného. Asi by mu měl někdo říci, že Napoleon abstinent nebyl,“ vzkazuje do Prahy Die Presse.

Miloš Zeman a Jiří Rusnok
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Český feudalismus – tak nazval list Frankfurter Rundschau komentář o nové české vládě. „Prezident Miloš Zeman jedná jako feudální vládce, který ve své pýše staví osobní mocenské zájmy na roveň s blahem země,“ píše list. Prezident tím přitom může zemi přivést ke státní krizi, míní Frankfurter Rundschau. 

Zeman prý sice jmenováním Rusnokovy vlády neporušil ústavu, ale „vysmál se jejímu demokratickému duchu, když obešel parlament a shromáždil okolo sebe své politické kamarády - údajně proto, aby řídili zájmy země“

„Je naděje, že zákonodárci pochopí, že tu jde o víc než jen o mocenský boj mezi prezidentem a parlamentem. Mohou sami sebe poslat domů a vyzvat občany, aby dali politikům v nových volbách nový mandát,“ uzavírá frankfurtský deník. 

Rusnokova vláda s prezidentem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Noviny The New York Times zase upozorňují na to, že i kdyby nově jmenovaný kabinet nezískal podporu, mohl by u vlády zůstat až do roku 2014. „Záleží, jestli se sama sněmovna rozpustí na schůzi příští týden a vyvolá tak předčasné volby. Pokud vláda neodejde, musí v parlamentu do 30 dnů požádat o důvěru. A dokonce i když důvěru nezíská, může kabinet vládnout až do řádných voleb,“ nastiňuje také možné scénáře The Wall Street Journal

„Když se Miloš Zeman v březnu stal prvním přímo zvoleným českým prezidentem, varoval, že nebude pouhým divákem na drsné a převratné politické scéně. A svým slovům dostál. Zeman převzal iniciativu ve vakuu, které zavládlo po velkolepém pádu Petra Nečase. Prezident jmenoval svého osobního ekonomického poradce Jiřího Rusnoka a jeho 'vládu expertů',“ píše komentátor BBC

The Economist komentuje kroky Miloše Zemana: „Miloš Zeman, český prezident, víceméně poté, co se ujal úřadu, začal ukazovat, kam až se mohou rozšiřovat prezidentské pravomoci. Rozzlobil ministra zahraničí, když zasáhl do jmenování nových velvyslanců, jednoduše zablokoval jmenování profesorem homosexuálního vysokoškolského učitele. Jenže ještě mnohem závažnější než jeho předchozí postoje je to, jak se Zeman postavil k současné vládní krizi.“

Agentura Reuters upozorňuje na to, že nový kabinet nemá jistou podporu ve sněmovně. Podle agentury je dokonce odmítnutí vlády parlamentem „téměř jisté“. Situace, kdy nová vláda čelí téměř jistému odmítnutí stranami v parlamentu, posiluje předpoklad „pokračování politické nejistoty“ v ČR, varuje přitom Reuters. 

Rakouská agentura APA nového českého premiéra označuje za „pragmatického ekonoma s vládními zkušenostmi“. APA připomíná i to, že v roce 2003 Rusnok usiloval o převzetí předsednictví ČSSD, ale neprosadil se proti Vladimíru Špidlovi, a že složil poslanecký mandát, když skupina zákonodárců ČSSD kolem Špidly nevolila Zemana při tehdejší prezidentské volbě. APA si všímá, že ačkoli tvoří většinu členů kabinetu nestraníci, jsou považováni za příznivce mimoparlamentní strany SPOZ, jíž je Zeman čestným předsedou. 

„Prezident Zeman využil všechno, co mu povoluje ústava, a jmenoval vládu svých věrných. Prémii si odnáší nový ministr financí Fischer, který před druhým kolem prezidentských voleb podpořil Zemana - v průběhu několika dnů mu na účtu přibyly miliony, které dlužil za kampaň,“ napsal slovenský list Sme

„Nový český ministr financí ještě nestihl usednout do ministerského křesla a už má na krku dvě trestní oznámení. Stal se jednou z nejkontroverznějších postav ve vládě,“ míní Hospodárske noviny

„Toto jmenování má v sobě něco tragikomického vzhledem k tomu, že je po své neuvážené prezidentské kandidatuře zatížen dluhy,“ komentuje nového ministra financí také list European Voice, který celou Rusnokovu vládu nazývá vládou loutek.