Kvůli Snowdenovi se ruská tajná služba vrací k psacím strojům

Moskva - I odhalení bývalého zaměstnance amerických tajných služeb Edwarda Snowdena o tajném sledování internetu dovedly jednu z ruských tajných služeb k rozhodnutí pořídit si k psaní tajných dokumentů zase psací stroje.

Federální služba ochrany ústavních činitelů FSO, vzešlá z někdejší sovětské tajné policie KGB, na portálu státních zakázek zveřejnila nabídku, že koupí dvě desítky psacích strojů, každý za 10 000 rublů (asi 6 000 Kč). Služba má zájem o dva konkrétní typy, z nichž jeden výrobce doporučuje jako „vhodný pro psaní tajných dokumentů“.

„Po skandálech s odhaleními Edwarda Snowdena, únicích tajných dokumentů na serveru WikiLeaks či odposloucháváním (bývalého prezidenta) Dmitrije Medvěděva na summitu G20 v Londýně se rozhodlo rozšířit praxi psát dokumenty na papír,“ napsal ruský list Izvestija s odvoláním na nejmenovaný zdroj ve FSO. Sama služba se zdržela oficiálního vyjádření.

Nejde ale o unikátní praxi. Ministerstvo obrany prý tajná hlášení prezidentovi a ministrovi píše výhradně na psacích strojích. „Z bezpečnostního hlediska je veškerá elektronická komunikace zranitelná. Z počítače lze ukrást jakoukoliv informaci,“ připustil bývalý ředitel ruské kontrarozvědky FSB, nyní poslanec Nikolaj Kovaljov. Čelit nebezpečí se však dá pomocí „nejprimitivnějších prostředků“, tedy vše tajné psát rukou či na stroji.

FSO překvapila počátkem roku tím, že si na webu státních zakázek objednala 4 800 bílých myšek a čtyři desítky potkanů za téměř půldruhého milionu rublů. I tato zakázka zůstala bez komentáře, stejně jako objednávka 118 přenosných dětských kabinek, schopných odolat i jadernému výbuchu. Média se jen dohadovala, že jde o ochranu potomků a vnoučat vysoce postavených činitelů.

Tajná služba FSO je podřízena přímo prezidentu Vladimiru Putinovi.

Vydáno pod