Revoluce v katolickém Irsku? Vláda chce umožnit potraty

Belfast - Irsko se chystá zlegalizovat umělé přerušení těhotenství. Přestože to bude možné jen v případech ohrožení života matky, pro katolickou zemi je záměr revolucí. Konzervativní postoje Irska dlouhodobě kritizuje Evropský soud pro lidská práva.

Znásilnění, ohrožení zdraví nebo života matky dosud nebylo v Irsku důvodem pro interrupci. Tragicky na to doplatila Indka Savita Halappanavarová. V říjnu přišla do nemocnice. V 17. týdnu v bolestech plod samovolně potrácela. Řekli jí, že o dítě přijde, ale odmítli těhotenství ukončit. "Řekli jí: Je nám líto, ale nemůžeme vám pomoci, jsme katolická země," vzpomíná Savitin manžel.

Žena za týden zemřela. Přísněji než katolické Irsko hájí početí už jen Vatikán a Malta. Premiér Kenny to chce – z části kvůli Savitinu osudu – změnit.

Enda Kenny:

„Lidi v celé zemi mi dávají nálepku vraha. Dostávám medailonky, škapulíře, plastová embrya, dopisy psané krví, telefonáty.“

Premiér parlamentem tlačí zákon, který umožní interrupci při akutním ohrožení života matky. Nic víc. Ale čelí větší bouři, než když v nejhlubší bankovní krizi drasticky osekal rozpočet. „Ten zákon je prolhaný. Tváří se, že hájí život,“ říká odpůrce potratů.

Irská ústava chrání život matky už dvacet let, ale jen obecně. Lékaři visí v právním vakuu. I proto Savita zemřela. Podle parlamentních počtů poslanci první krok udělají. Oběti incestu, znásilnění, nebo matky, které nosí fatálně poškozený plod, budou ale stejně muset za interrupcí do Anglie.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod