Konzervativní Irsko dalo zákonné svolení k potratu

Dublin – Pro historicky první zákon umožňující potrat při ohrožení života matky zvedli ruku irští poslanci. Hlasování v parlamentu převážně katolické země předcházela několik měsíců trvající ostrá debata, během níž se třeba objevily i dopisy pro premiéra Endu Kennyho napsané krví. Ze zemí Evropské unie dosud pouze Irsko a Malta držely umělé přerušení těhotenství v ilegalitě.

Návrh byl přijat po mnohahodinových diskuzích a jednom celonočním zasedání. Nakonec dostal souhlas 127 poslanců ze 166 členů Poslanecké sněmovny, 31 bylo proti. Horní komora parlamentu, která má omezené pravomoci a ovládá ji Kennyho strana Fine Gael, by měla rozhodnutí dolní komory potvrdit.

Zákaz potratů se v Irsku dosud držel i přes rozhodnutí nejvyššího soudu v roce 1992, podle kterého je potrat legální v případě skutečného a velkého ohrožení života matky. Nicméně irští poslanci se od té doby ožehavému problému vyhýbali a nepřijali zákony potřebné k tomu, aby toto rozhodnutí mohlo být uplatňováno v praxi. Lékaři tak přesně nevědí, za jakých okolností mohou potrat provést.

Loni koncem října však znovu rozproudila debatu o interrupci smrt jednatřicetileté Indky Savity Halappanavarové žijící v Irsku. Odmítnutí lékařů provést potrat jejího umírajícího plodu se jí stalo osudným, zemřela na otravu krve. Případ velkou část veřejnosti šokoval a vyvolal řadu protestů odpůrců i stoupenců potratů. Irskou vládu pohnul k činu. Kvůli pouze obecnému ustanovení o ochraně zdraví matky lékaři přesně neznali okolnosti, kdy k interrupci mohou přikročit. I to se podepsalo na smrti Savity.

Vydáno pod