Snowden prý požádal o dočasný azyl v Rusku

Moskva - Bývalý technik amerických zpravodajských služeb Eward Snowden požádal o dočasný politický azyl v Rusku. Oznámila to média s odvoláním na informace od jedné z účastnic dnešní schůzky, během které se Snowden sešel s ruskými ochránci lidských práv. Jeho cílem je ovšem nakonec z Ruska odletět do Latinské Ameriky, oznámilo hnutí WikiLeaks. Snowden se už několik týdnů skrývá v tranzitním prostoru moskevského letiště. Spojené státy žádají o jeho vydání, protože vyzradil médiím informace o tajném americkém špehovacím programu.

Snowden „požádal o pomoc se získáním útočiště v Rusku, než bude moci odletět do Latinské Ameriky“, uvedla Taťjana Lokšinová z moskevské kanceláře Human Rights Watch.

Snowden se dnes na letišti v Moskvě sešel se zástupci ruských organizací na ochranu lidských práv. Sama schůzka se odehrála za zavřenými dveřmi, novináři na ni neměli přístup. Snowden poděkoval Rusku, Venezuele, Bolívii, Nikaragui a Ekvádoru za to, že zareagovaly na jeho předchozí žádosti o azyl. Setkání se zúčastnilo 13 lidí, včetně ruského ombudsmana Vladimira Lukina, poslance Vjačeslava Nikonova, dvou známých advokátů nebo šéfa moskevské odbočky Amnesty International.

Snowden už jednou o azyl v Rusku žádal. Žádost ale stáhl poté, co se dozvěděl, že podle prezidenta Vladimira Putina by musel ukončit „protiamerickou činnost“. Kreml podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova ještě Snowdenovu novou žádost o azyl neobdržel, stále ale platí předchozí podmínka, že Snowden musí přestat s činností poškozující Spojené státy.

Pro udělení azylu se už vyslovil šéf jedné z komor ruského parlamentu Sergej Naryškin. „Je příliš vysoké riziko, že Snowdena by (v USA) čekal trest smrti, a to Rusko prostě nemá právo připustit,“ prohlásil.

Edward Snowden
Zdroj: ČT24

Pokud by Snowden získal v Rusku azyl, mělo by to zřejmě dopad na rusko-americké vztahy. Mluvčí Bílého domu Jay Carney oznámil, že ještě dnes by prezident Barack Obama měl o věci hovořit se svým protějškem Vladimirem Putinem.

Američan, kterého Spojené státy obvinily ze špionáže, přebývá už tři týdny v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo, kam přiletěl 23. června z Hongkongu. Azyl mu nabídla Venezuela, on ale na tuto nabídku zatím oficiálně neodpověděl. Spekuluje se o tom, že do země, která by mu dala azyl, se pokusí odletět tajně, aby nebyl i s letadlem zadržen v některé z tranzitních zemí, které se přátelí s USA.

Snowden čelí obvinění za to, že médiím vyzradil informace o tajném americkém programu sledování údajů o internetové a telefonní komunikaci lidí v USA i ve světě.

USA a Čína se neshodují nad postupem

Američtí a čínští činitelé už ve čtvrtek vyjádřili výrazně nesouhlasné názory na to, jak Čína postupovala v otázce Snowdena. USA sdělily, že je zklamal postup Číny poté, co Hongkong umožnil Snowdenovi opustit své území. Výroky by podle agentury Reuters mohly naznačovat rozepři mezi oběma největšími světovými ekonomikami. „Byli jsme zklamáni tím, jak úřady v Pekingu a Hongkongu řešily Snowdenův případ, což podkopalo naše úsilí budovat důvěru nutnou ke zvládání obtížných problémů,“ uvedl podle Reuters náměstek amerického ministra zahraničí Bill Burns.

Čínský státní tajemník Jang Ťie-čch' sdělil, že kroky Hongkongu byly v souladu se zákonem. „Jeho přístupu nelze nic vytknout,“ sdělil také o Hongkongu. Odmítl i americkou kritiku týkající se stavu lidských práv v Tibetu a v neklidné Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Tamní obyvatelé se podle něj těší „bezprecedentní svobodě“ a šťastnějším životům. Čína doufá, že USA „zlepší“ svou vlastní situaci v oblasti lidských práv, sdělil také podle agentury AP.

Komentář Rostislava Valvody (zdroj: ČT24)