Mexičané porazili Američany. Jsou nejtlustším národem světa

New York - Nejtlustším národem na světě je Mexiko. Země z prvního místa žebříčku obezity sesadila Spojené státy. Problémy s váhou má podle poslední studie OSN až 70 procent Mexičanů. Velké riziko představuje hlavně obezita u dětí, která se za poslední roky ztrojnásobila.

K vítězství, na které Mexičané rozhodně nemohou být hrdí, jim pomohly tortilly, tacos a hamburgery. Země se 112 miliony obyvateli má největší podíl obézních na světě. „Od roku 1999 jsme zaznamenali prudký nárůst v obezitě. V tuto chvíli má problémy s váhou víc než 70 procent dospělých. U dětí je to pak asi 35 procent. Myslím, že se brzy bude mluvit o epidemii,“ upozorňuje Abelardo Avila z mexického úřadu pro zdravotnictví a výživu.

Mexičané vypijí nejvíc coly na světě. Na jednoho obyvatele připadá asi 163 litrů slazených nápojů za rok, tedy necelý půl litr denně. I to má podle lékařů negativní vliv na zdraví. Obezitě už přezdívají druhý nepřítel Mexika. Počet lidí, kteří v zemi každoročně zemřou na nemoci s ní spojené, totiž snadno překonává oběti drogových válek.

Abelardo Avila: „Dostali jsme se do situace, ze které už není návratu. Buď to vyřešíme, nebo přijdeme o naši zemi. Zkolabuje nám zdravotní systém. Je to opravdu záležitost národní bezpečnosti.“

„Nezdravá kila Mexičané nabírají i kvůli rostoucím příjmům. Stále víc lidí se totiž stěhuje do velkých měst, vede sedavý způsob života a denně se setkává se stresem,“ dodává Avila.

Právě pravidelný pohyb je jedním z klíčů, jak se Mexičané z neprestižního prvního místa můžou posunout. Světová zdravotnická organizace doporučuje dětem hodinu fyzické aktivity denně, dospělým pak 150 minut týdně.

Mexiko má nejtlustší národ (zdroj: ČT24)