Tajfun Soulik se prohnal Tchaj-wanem a míří k pobřeží Číny

Tchaj-pej – Na Tchaj-wanu udeřil silný tajfun Soulik. Nejméně jeden člověk zemřel, dalších dvacet je zraněných. Vítr o rychlosti až 170 kilometrů v hodině vyvracel stromy a ničil elektrická vedení. Vláda už do ohrožených oblastí vyslala armádu. Dalších 50 tisíc mužů je připraveno do služby. Tajfun teď míří k čínskému pobřeží, kde se už preventivně evakuovaly statisíce lidí.

Na Tchaj-wanu zemřel jeden člověk. Byl to policista, kterého v Tchaj-peji zabila padající cihla. Tajfun také ochromil dopravu. Záchranáři odstraňují ze silnic stovky popadaných stromů. Půl milionu lidí bylo bez elektřiny. Nefungovaly školy ani úřady. Letecké společnosti zrušily 69 letů. Armáda evakuovala 8 000 lidí z horských vesnic, kde hrozí bleskové povodně. 

Tajfun Soulik zeslábl při cestě z Tchaj-wanu nad hustě osídlené východočínské pobřeží ze 163 kilometrů v hodině na 119 kilometrů za hodinu. I tak se ale v Číně na příchod tajfunu připravují. 

Jen v provincii Fu-ťien preventivně evakuovali asi 300 tisíc lidí. Další evakuace probíhají i ve východočínské provincii Če-ťiang. V oblasti byla přerušena vlaková doprava, zrušeny byly lety, z moře se ke břehu musely vrátit rybářské čluny. Čínská meteorologická služba varovala před možnými povodněmi a sesuvy půdy.