Němci cestují rádi a hodně, slabost mají pro Mallorcu

Berlín - Seriál o tom, jak tráví prázdniny v jiných zemích, nás tentokrát zavede do Německa. Ne nadarmo mají Němci nálepku mistrů světa v dovolené. Jen letos za ni utratí přes 60 miliard eur. Největší část přitom tráví v tradičních destinacích u Středozemního moře. Německo už ale nechce být jen exportérem turistů, snaží se být také jejich cílem.

Ideální dovolená pro většinu Němců stále znamená: co nejrychleji za hranice. „Zůstávají věrní klasickým cílům – Španělsko, Itálie, a teď také Turecko,“ uvedla Sibylle Zeuchová, mluvčí Svazu německých cestovních kanceláří. Španělsko přitom za vysněný prázdninový cíl označuje víc než čtvrtina Němců. Zvláštní slabost mají naši sousedé pro Mallorcu a další Baleárské ostrovy. Letos jich tam zamíří víc než 4 miliony.

Němci na dovolené nešetří, letos možná překonají rekord

„Němci jsou pořád natěšení na cestování a jejich výdaje v zahraničí možná budou dál stoupat,“ dodala Zeuchová. Mohli by tak pokořit rekord z minulého roku, kdy za dovolené utratili přes 64 miliard eur.

Léto v Berlíně
Zdroj: Ole Spata/ČTK/DPA

I Německo má co nabídnout

Cestování za hranice sice Němce láká stále nejvíc, místní úřady ale zahájily ofenzivu, která je má přimět, aby dovolenou strávili ve své vlastní zemi. Recept našli například v oblasti Flaemingu, asi hodinu cesty od Berlína. Návštěvníkům nabízí největší komplex bruslařských tratí v Evropě. „Momentálně máme 235 kilometrů bruslařských tratí, s nejlepším asfaltem, o šířce tří metrů,“ říká Holger Lademann, krajský tajemník pro výstavbu.

Ročně tam přijede přes 300 tisíc turistů. Z velké části Čechů, v některých kempech tvoří 50–60 procent hostů, a tak mnohde najdete už i dvojjazyčné nápisy. Do bývalé NDR se o dovolené jezdí ale i za dalším koníčkem - nudismem. Hnutí FKK (Freikörperkultur), které vzniklo už na konci 19. století, se ve východním Německu těšilo velké popularitě. Ta trvá dodnes. „Museli jsme nudistickou pláž před několika lety rozšířit, protože poptávka je velmi vysoká,“ říká Matthias Oleow, mluvčí městské pláže Wannsee. Německo je zkrátka stále častěji cílovou zemí turistů, už teď tam cestování živí skoro tři miliony lidí.

Oblíbené destinace Němců? Španělsko, Itálie, Turecko (zdroj: ČT24)