Prokuratura vyšetřuje Mursího, jeho příznivci plánují mohutné demonstrace

Káhira - Egyptská prokuratura prošetřuje stížnosti proti svrženému prezidentovi Mursímu a členům Muslimského bratrstva. Je mezi nimi nařčení ze špionáže, podněcování k násilí proti demonstrantům nebo poškozování ekonomiky. Kdo stížnosti podal, ale prokuratura nezveřejnila. Egyptské Muslimské bratrstvo mezitím vyzvalo své příznivce k dalším masovým demonstracím. Konat by se měly v pondělí.

Příznivci svrženého a zadržovaného egyptského prezidenta Muhammada Mursího protestovali v Káhiře i v noci na dnešek. Tisícovky demonstrantů se sešly ve čtvrti Nasr u tamní velké mešity a provolávaly hesla proti armádě. Větší potyčky s odpůrci islamistů se však nekonaly. Stoupenci Muslimského bratrstva jsou odhodláni v protestech vytrvat tak dlouho, dokud nebudou splněny jejich požadavky. 

Muslimské bratrstvo svrženého prezidenta Muhammada Mursího vyzvalo své příznivce k dalším masovým demonstracím v pondělí. 

„V pondělí se, dá-li bůh, shromáždí na všech náměstích v Egyptě velké davy lidí na protest proti vojenskému převratu,“ uvedl dnes na své facebookové stránce Mursího poradce Isám Irján. „Egypt rozhodne o své budoucnosti prostřednictvím hlasování, protestů, masových shromáždění a pokojných demonstrací. Žádná osoba, žádná elitní skupina ani vojenská organizace nebude vnucovat lidu svá rozhodnutí,“ dodal.