Zimmerman je nevinen, lidé se bouří. Za vraždu mu hrozilo doživotí

Sanford (USA) - Porota soudu v Sanfordu na Floridě dnes v ostře sledovaném procesu zprostila všech obvinění George Zimmermana (29), který loni jako velitel místní dobrovolné hlídky zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Trayvona Martina. Případ znovu rozvířil debaty o rasismu v americké společnosti a i o kontrole zbraní. Osvobozující verdikt navíc vyvolal vlnu protestů. Lidé vyšli do ulic například v San Francisku, Chicagu, Washingtonu, Atlantě či Filadelfii. Žádné násilí ale zatím hlášeno nebylo.

Zimmerman tvrdil, že jej mladík napadl a že střílel v sebeobraně. Pokud by mu porota neuvěřila, mohlo mu za vraždu hrozit až doživotí. Porota, skládající se z šesti žen, se radila 16 hodin. Poté dospěla k rozhodnutí, že Zimmerman je nevinen. Soudkyně Debra Nelsonová jej pak propustila na svobodu. „Pane Zimmermane, podepsala jsem rozsudek, který potvrzuje verdikt poroty. Váš elektronický náramek bude sňat u východu z této síně. Nemáte s tímto soudem už více do činění,“ řekla.

Zimmerman na vynesení rozsudku zvlášť nereagoval, jen se pousmál. „Jsem nadšený, že porota zabránila tomu, aby se z této tragédie stala fraška,“ řekl jeho advokát Don West. Zimmermanův další advokát Mark O'Mara ale varoval, že Zimmerman si nyní bude muset dávat pozor na svou bezpečnost, protože jsou lidé, kteří řekli, že neuznají případný osvobozující verdikt a pomstí se.

Spravedlnost selhala, prohlásila předsedkyně Národního sdružení barevných

Před soudem se mezitím shromáždil převážně černošský dav, před kamerami zněla slova o bezpráví a nespravedlnosti. „Spravedlnost dnes v případě Trayvona Martina a jeho rodiny selhala,“ prohlásila předsedkyně Národního sdružení barevných Roslyn Brocková a vyzvala ministerstvo spravedlnosti, aby případ přešetřilo.

Ministerstvo spravedlnosti již oznámilo, že prověřuje, zda je dostatek důkazů k tomu, aby se Zimmerman mohl zodpovídat před federálním soudem. Občanskoprávní aktivisté vyvíjejí na Obamovu administrativu nátlak, aby se případ přenesl před federální soud.

„Verdikt nás velmi rozesmutněl. Rodina má zlomené srdce,“ uvedl advokát Martinovy rodiny Benjamin Crump. I přes výzvy ke klidu se v řadě měst vydaly do ulic průvody lidí protestující proti osvobozujícímu rozsudku. „To je konec našeho justičního systému. Spravedlnost není stejná pro všechny,“ prohlásila dvacetiletá Portoričanka Ashton Summerová.

Lidé demonstrovali před soudem, který Zimmermana osvobodil
Zdroj: John Raoux/AP Photo

Hlavní žalobkyně v procesu proti Zimmermanovi řekla, že ji rozsudek zklamal, ale že ho přijímá. „Žijeme ve skvělé zemi, která má skvělý právní systém. Není dokonalý, ale je nejlepší na světě a respektujeme verdikt poroty,“ řekla za tým žalobců.

Porota měla na výběr ze dvou verzí události z osudové únorové noci: podle obžaloby Zimmerman jako samozvaný kapitán noční hlídky vzal z frustrace zákon do vlastních rukou. Obhajoba naopak svého klienta vykreslovala jako svědomitého muže, který bděl nad bezpečím sousedů, když jej mladík napadl, srazil k zemi a otloukal mu hlavu o obrubník. Mladíka tak podle ní zastřelil v sebeobraně, protože se bál o vlastní život. 

Kauza už dříve vyvolala protesty po celých Státech

Původně lokální kauza postupně upoutala pozornost lidí po celých Spojených státech a už dříve vyvolala řadu veřejných protestů a demonstrací obhájců lidských práv, kteří Martina označovali za oběť rasového útoku. K tragédii se svého času vyjádřil i prezident Barack Obama. „Kdybych měl syna, vypadal by jako Trayvon,“ řekl tehdy.

Na Floridě platí kontroverzní zákon o zákonné sebeobraně, který umožňuje v obavě o vlastní život spíš střílet, než se spasit útěkem. Místní policisté také po činu a dalších 44 dnů odmítali Zimmermana zatknout s odůvodněním, že zastřelit někoho v sebeobraně není zločin. 

Vydáno pod