Půl milionu Číňanů uteklo před tajfunem, ten nakonec zeslábl

Peking - Tajfun Soulik udeřil na čínské pobřeží. Úřady v oblasti preventivně evakuovaly asi půl milionu lidí. Směrem do čínského vnitrozemí ale živel zeslábl, meteorologové zmírnili jeho označení na tropickou níži. Tajfun se nejprve prohnal Tchaj-wanem, kde zabil nejméně dva lidi. Přes půl milionu dalších zůstalo v okolí hlavního města Tchaj-peje bez proudu.

Již půl milionu lidí se kvůli tajfunu Soulik preventivně evakuovalo na pobřeží Číny, a to především v provincii Fu-ťien a Čche-ťiang. Vítr tady dosahoval rychlosti téměř 120 kilometrů v hodině.   

Od soboty nicméně Soulik při postupu přes čínské území zeslábl nejdříve na tropickou bouři a dnes pak na tropickou níži. Meteorologové ale i přesto varují před silnými srážkami a větrem. 

Na pomoc postiženým oblastem poslala vláda 5500 vojáků. Na některých místech na pobřeží narážely deset metrů vysoké vlny a hladiny řady řek kvůli hustým lijákům dosáhly kritické hranice. 

Na Tchaj-wanu si předtím tajfun vyžádal dva mrtvé, jednoho pohřešovaného a 104 zraněných. Na 520 tisíc domácností v okolí metropole Tchaj-peje zůstalo bez proudu.