Koreje opět jednají o Kesongu. Dohodnou se?

Kesong - Oficiální zástupci Severní a Jižní Koreje dnes zahájili nové jednání o znovuotevření Kesongu. Rozhovory se konají právě ve společné průmyslové zóně na severokorejském území. Kesong byl do svého uzavření v dubnu letošního roku klíčovým symbolem mezikorejské spolupráce.

Rozhovory potvrdila agentura AP s odvoláním na jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Během dvou předchozích setkání se obě země shodly na přání komplex znovu oživit, ale nedokázaly se dohodnout, jak to udělat. Jižní Korea chce od Pchjongjangu především pevné záruky znemožňující další jednostranné uzavření komplexu. Tím by ale KLDR musela přiznat plnou zodpovědnost za uzavření Kesongu, míní analytici. 

Pchjongjang průmyslový park uzavřel v dubnu, v době vyostření krize na rozděleném Korejském poloostrově. Obě země od války v letech 1950 až 1953 zůstávají stále technicky ve válečném stavu. 

Výroba v Kesongu
Zdroj: EPA/ADRIAN BRADSHAW/ISIFA

Severní Korea v únoru provedla svůj třetí jaderný test. Rada bezpečnosti OSN odpověděla zpřísněním sankcí, na což Pchjongjang zareagoval přerušením přímých telefonních linek se Soulem, vyhrocením rétoriky a výhrůžkami válkou Jižní Koreji i Spojeným státům. 

Dalším krokem KLDR bylo uzavření průmyslového komplexu Kesong; ten vznikl roku 2003 na území KLDR a financovala jej převážně Jižní Korea. Kesong se stal symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování a působilo v něm 123 jihokorejských firem, které zaměstnávaly asi 53 tisíc severokorejských dělníků. Komplex byl důležitým zdrojem příjmů pro zbídačenou Severní Koreu.

Vydáno pod