Afghánec, který střílel na Slováky, uprchl z vězení

Kábul - Afghánský voják uvězněný minulý týden za to, že zastřelil svého slovenského kolegu, uprchl. Na svobodu mu pomohl komplic, který byl rovněž vojákem afghánské armády. Vězně vyvedl z cely pod záminkou zdravotních potíží; jakmile se oba muži dostali z vězeňské budovy, stopli si vojenský nákladní automobil a nechali se vyvézt ze základny. Armáda po nich zahájila pátrání.

Během cvičení sil NATO začal 9. července v provincii Kandahár do vojáků pálit příslušník afghánské armády. Zabil jednoho slovenského vojáka a dalších šest příslušníků slovenské jednotky bylo zraněno, z toho dva těžce. Střelec byl krátce po incidentu dopaden a uvězněn. Armáda uvedla, že byl jejím příslušníkem pět let a zahájila vyšetřování, jak se do jejích řad mohl dostat stoupenec radikálního hnutí Taliban, které potvrdilo, že voják byl jeho členem.

Loni bylo na 60 vojáků sil NATO v Afghánistánu zabito muži nosícími afghánskou uniformu, což je jev, který působí značné problémy vedení koaličních sil. Narůstající počet podobných případů navíc nevyhnutelně vyvolal ovzduší nedůvěry mezi zahraničními vojáky a jejich afghánskými spojenci. NATO připisuje značnou část těchto útoků na vrub „nedorozumění v důsledku odlišných kultur“. Nicméně připouští, že zhruba čtvrtinu z nich provedli stoupenci Talibanu infiltrovaní do bezpečnostních sil.