Pět zraněných po nehodě českého autobusu v Srbsku

Bělehrad - Tři vážně a dva lehce zraněné si vyžádala havárie autobusu přerovské cestovní kanceláře Rialto na dálnici jihovýchodně od Bělehradu. Podle srbské televize RTS narazil nad ránem autobus s českými turisty do nákladního vozu naloženého dřevem nedaleko obce Mihajlovac v úseku dálnice vedoucí z Bělehradu do Niše. Tři těžce zranění - řidič, průvodce zájezdu a cestující - jsou v nemocnici v Bělehradě. Dvě lehce zraněné turistky ošetřili ve Smederevu.

Podle nemocnice v Bělehradě, kde se zranění nacházejí, leží jeden z hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče a jeho stav je velmi vážný. Má poranění hlavy a hrudního koše. Druhý vážně zraněný muž - řidič autobusu - utrpěl poranění v oblasti pánve a otevřenou zlomeninu nohy. Jeho stav je stabilní.

Zlatibor Lončar, ředitel pohotovosti v Bělehradě:

„Přijali jsme dva cizince. Jeden z nich je ročník 1965. Ten má vážná zranění na hlavě a hrudníku. Po několika vyšetřeních byl převezen na jednotku intenzivní péče. Jeho stav je velmi vážný. Druhý pacient je také cizinec, ročník 1959. To je řidič. Přijali jsme ho na ortopedii kvůli zraněním pánve a otevřené zlomenině pravé dolní končetiny. Jeho stav je lepší než u prvního pacienta.“

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová v rozhovoru pro ČT upřesnila, že neštěstí se stalo před čtvrtou hodinou ráno asi 40 kilometrů od Bělehradu a že zmíněný autobus se vracel do Česka z poznávacího zájezdu v Turecku. V autobuse cestovalo 19 lidí; CK Rialto nezraněné turisty převezla do blízkého hotelu a ještě dnes je včetně jedné ze dvou lehce zraněných žen odveze domů náhradním autobusem.

Podle sdělení druhého řidiče, který tou dobou odpočíval, autobus pravděpodobně narazil do neosvětleného kamionu, který prý stál na dálnici odstavený bez řidiče a nebylo ho vidět. Srbská televize ale v reportáži uvedla, že nákladní vůz v okamžiku střetu vyjížděl z odstavného pruhu. Jel přitom rychlostí 30 kilometrů v hodině, zatímco ručička tachometru autobusu se zastavila na stokilometrové rychlosti.

Příčiny nehody vyšetřuje policie. Spolumajitel cestovní kanceláře ale vyloučil, že by za havárii mohla únava řidičů. Srbská média naznačují, že za srážku pravděpodobně může řidič kamionu, který bezprostředně po události nebyl na místě. Policie ho zadržela.