V Egyptě to zase vře, policie zasahovala slzným plynem

Káhira – Egyptská policie zasáhla slzným plynem v Káhiře poté, co vypukly potyčky mezi stoupenci sesazeného prezidenta Mursího a místními obyvateli. Egyptská prokuratura dnes nařídila zatčení sedmi vysokých představitelů Muslimského bratrstva i dalších osobností z řad konzervativních islamistů, a to kvůli podezření z podněcování násilí a jeho podpory. Islamisté stále protestují proti svržení prezidenta Muhammada Mursího, který byl odstaven od moci a zatčen armádou téměř před dvěma týdny.

Zatykač byl vydán mimo jiné na vedoucí představitele Muslimského bratrstva Isáma Irjána, který působil jako Mursího poradce, a Muhammada Biltagího.

Muslimské bratrstvo svolalo na dnešek pochod milionu stoupenců svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Armáda dnes opět varovala organizátory protestů před tvrdými protiopatřeními, pokud se pokusí napadnout vojenské základny. Demonstranti požadují Mursího propuštění a návrat do funkce. Bývalou hlavu státu drží armáda už 14 dní na neznámém místě; svrhla jej po masových demonstracích jeho odpůrců 3. července. 

V zemi je nyní rovněž na návštěvě náměstek amerického ministra zahraničí William Burns, který má být v Egyptě až do úterý. Burns řekl, že USA by se neměly vměšovat do egyptských záležitostí tím, že by podporovaly tu či onu stranu nebo osobnost. Také proto Washington nehodlá Egyptu ordinovat svůj model řešení situace. Dodal rovněž, že se nedomnívá, že by rozdělené zemi hrozila občanská válka jako v Sýrii. Zároveň varoval armádu, aby neiniciovala zatýkání z politických důvodů.