V Bruselu se bude do října dumat, jak neplýtvat jídlem

Brusel - Evropané čím dál víc plýtvají potravinami - každý rok se jich bez užitku vyhodí 89 milionů tun. Evropská komise proto zahájila diskuse o způsobech, jak potravinové zdroje využívat efektivněji a jak plýtvání omezit. Přidat by se měly potravinářské firmy, zemědělci, nevládní organizace i samotní občané. Diskuse potrvá do října a výsledkem má být podklad pro novou evropskou potravinovou politiku.

Podle komise rostoucí počet analýz zpochybňuje dlouhodobou udržitelnost nynějších trendů v produkci a spotřebě potravin. Potravinový systém má i velký vliv na životní prostředí emisemi skleníkových plynů, využíváním vody a půdy a užíváním chemických hnojiv a pesticidů, uvedla komise.

Je to morálně a ekonomicky neudržitelná situace, řekl dnes komisař pro životní prostředí Janez Potočnik v souvislosti s rozsahem plýtvání potravinami. „S celým systémem je něco špatně,“ dodal.