Princ Charles musí ukázat účty

Londýn - Britský korunní princ Charles bude zřejmě pod větším dohledem kvůli účtům. Před parlamentní finanční výbor ho totiž povolal liberální poslanec Andrew George. Princ má zákonodárcům vysvětlit, proč odvádí na daních tak málo. Poslancům se nelíbí hlavně to, že princ Charles ze zákona nemusí platit některé daně a jeho účetnictví je prý celkově neprůhledné.

Princ na rozdíl od své matky královny Alžběty II. není závislý na financích daňových poplatníků. O jeho živobytí je postaráno hlavně výnosy z vévodství cornwallského. Platí pro něj přitom zvláštní daňový režim. 

Rozlehlé vévodství se rozprostírá převážně v jihozápadní Anglii. Loni z hospodaření v Cornwallu princ podle BBC získal 19 milionů liber (asi 570,3 milionu korun). I když vévodství nemusí platit daň ze zisku právnických osob a daň z kapitálových zisků, odevzdal nakonec Charles dobrovolně na daních 4,5 milionu. 

Poslanci by teď chtěli mít nad princovými účty větší kontrolu. A v době ekonomické krize by uvítali i větší odvody do státní kasy. Vyzvali proto princova tajemníka Williama Nye, aby jim předložil účetní podklady.    

Andrew George, poslanec Liberálně demokratické strany:

„Bylo by záhodno, aby vévodství zveřejnilo své účty, aby doložilo, z čeho princ dobrovolné daně platí a jaké sumy za jaké položky díky statusu vévodství platit nemusí.“

Výbor se do královských účtů pustil poté, co vypořádal několik daňových skandálů s velkými firmami jako Starbucks, Amazon nebo Google - ty všechny v Británii dlouhodobě neodváděly daně. Aby ušetřily, platily je například v Irsku nebo Nizozemsku - všechny legálně. Po nátlaku parlamentu i spotřebitelů ale praxi mění. 

Téma vyhýbání se daním však neuhaslo - britský premiér Cameron ho prosazoval i na červnovém jednání skupiny G8. „Chceme zavést automatickou výměnu informací mezi daňovými úřady jednotlivých zemí, aby se firmy nemohly vyhýbat placení daní. Mezinárodní pravidla se musí změnit, aby odpovídala potřebám dnešní globalizované ekonomiky,“ vyzval. 

Británie není jedinou zemí, která by ráda svým monarchům zkrátila apanáž. Belgický premiér Elio Di Rupo chce snížit rentu někdejší královně Fabiole bezmála o třetinu na 1,5 milionu eur ročně. Škrtů v příjmech se musí obávat i letos odstoupivší nizozemská královna Beatrix a vůbec nejdál došli v severských zemích. Švédský král Karel XVI. Gustav dokonce často přijíždí na večerní rauty vlastním vozem, a to bez řidiče.

Finance prince Charlese tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod