Barma propustí všechny vězně svědomí

Londýn - Barma do konce roku propustí všechny politické vězně v zemi. Prohlásil to barmský prezident Thein Sein během návštěvy Velké Británie. Zároveň oznámil, že minulý měsíc podepsal mírovou dohodu, která by měla zastavit etnické násilí v zemi.

Speciální komise podle barmského prezidenta prověřuje případ každého jednotlivého odsouzeného. Do konce roku by pak měli být na svobodě všichni političtí vězni. Na svobodu se jich v posledních měsících dostalo několik desítek, ve vězení ale podle obhájců lidských práv zůstávají stovky dalších.

Thein Sein, barmský prezident:

„Do konce roku nebudou v Barmě žádní vězni svědomí. V posledních 2,5 letech jsme se pustili na cestu transformací, která je, věřím, bezprecedentní.“

Sein se v Británii setkal s premiérem Davidem Cameronem - mluvil i o etnických střetech, kvůli kterým v uplynulých měsících zemřely desítky lidí. 

Etnické a náboženské násilí se vláda snažila tajit a na citlivá území mají zákaz vstupu žurnalisté i návštěvníci z ciziny. Nedávno pronikly na veřejnost zprávy o střetech muslimů a budhistů - Seinova vláda ale prý podepsala mírovou dohodu, která by měla konflikty zastavit. 

„Je pravděpodobné, že k celonárodnímu příměří dojde již v následujících týdnech. Poprvé za 60 let by se tak stalo, že zbraně konečně utichnou,“ doufá Thein Sein. 

V padesátimilionové zemi žije na 135 etnických skupin, 15 z nich má vlastní guerillové armády. Nepokoje sužují zemi už přes 60 let. Například etničtí karenové na východě země setrvávají v odporu proti vládě od roku 1949.

Barmský prezident slíbil propustit všechny politické vězně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod