V Georgii odložili popravu kvůli sporům o smrtící injekce

Atlanta - Americký stát Georgia odložil plánovanou popravu údajně mentálně nemocného Warrena Hilla. Důvodem jsou spory kolem smrtících injekcí. Obhájci 53letého Američana napadli nový zákon, který zakazuje informovat o výrobci smrtícího jedu. Evropské firmy už dříve odmítly do Spojených států látky pro trest smrti dodávat.

V americkém státě Georgia odložili popravu údajně mentálně chorého vězně Warrena Hilla. A to pouhé tři hodiny předtím, než měl být nejvyšší trest vykonán. Je to již potřetí, co byla Hillova poprava odvolána. „Odklad platí do čtvrtka. Úřady změní datum popravy na čtvrtečních 19:00 místního času,“ prohlásil Hillův advokát Brian Kammer.

Obhájci totiž zpochybňují ústavnost nového zákona, který zakazuje informovat o výrobci látky použité ve smrtící injekci a o lékaři, který ji předepíše. Problémy se smrtícími injekcemi v Georgii nastaly poté, co evropské firmy odmítly do USA dodávat farmaceutické látky pro užití k výkonu trestu smrti. V březnu došla ve státě zásoba užívaných smrtících látek, a v Georgii proto schválili zákon, který výrobce látky tají.

Sporný je navíc i posudek, zda je Hill mentálně postižený, nebo ne. Podle advokátů totiž tři doktoři, kteří před 13 lety shledali vězně duševně zdravým, změnili názor. 

Hill byl usvědčen ze zabití svého spoluvězně Josepha Handspikea v roce 1990. V káznici si tehdy odpykával doživotní trest za to, že v roce 1986 zastřelil svou osmnáctiletou přítelkyni Myru Wrightovou.