Obrazy uloupené loni v Rotterdamu asi lehly popelem

Bukurešť – Sedm obrazů slavných malířů ukradených loni z rotterdamské galerie Kunsthal už možná neexistuje. Podle rumunské televize B1 TV nemohli pachatelé pro lup najít kupce a po první domovní prohlídce zpanikařili. Matka jednoho z nich cenná umělecká díla nejprve zahrabala na hřbitově, později je u sebe doma v peci spálila. Potvrdit nebo vyvrátit toto tvrzení by podle prokuratury měla analýza popela z pece.

Kořistí lupičů se loni v říjnu staly Hlava harlekýna od Pabla Picassa, Liseuse en Blanc et Jaune (Čtenářka v bílé a žluté) od Henriho Matisse, obrazy Waterloo Bridge a Charing Cross Bridge od Clauda Moneta, Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée (Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka) od Paula Gaugina, autoportrét Meyera de Haana a Woman with Eyes Closed (Žena se zavřenýma očima) od Luciana Freuda. Celková cena všech uloupených děl se odhaduje na 50 až 100 milionů eur (1,3 až 2,6 miliardy korun).

K loupeži došlo asi ve tři hodiny ráno. Podle vyšetřovatelů byla velice dobře připravená, zloději stihli utéct před příjezdem policie, kterou přivolalo poplašné zařízení. Už v lednu rumunská policie zatkla tři Rumuny podezřelé ze spáchání činu. Začátek procesu se šesti osobami obžalovanými z loupeže je stanoven na 13. srpna. Skupinu tvoří dva muži, kteří výtvarná díla ukradli, a jejich čtyři komplicové, včetně matky, jež údajně obrazy spálila.

Vydáno pod