Pussy Riot podpořily novým klipem vězněné kamarádky

Moskva – Nový klip „Jako v rudém vězení“ natočila ruská dívčí punková skupiny Pussy Riot, která je známá hlavně díky loňskému procesu kvůli výtržnosti v moskevském pravoslavném chrámu. Dvě členky kapely dostaly dva roky, třetí vyvázla s podmínkou. Zbývající členky kapely téměř rok po procesu natočily nový klip, aby daly najevo, že ruský stát nad kapelou nevyhrál. Nyní mají Pussy Riot asi 15 členek.

Maskované punkerky v novém klipu opět kritizují režim prezidenta Vladimira Putina, přirovnávaný k íránskému, ruskou závislost na exportu ropy i zlodějiny v řadách mocných. Text písně je velmi různorodý, protože každá z 15 punkerek měla napsat alespoň řádku.

„Dobraly jsme se samé podstaty, proč naše kamarádky jsou za mřížemi, ale Putin a jeho přátelé nikoliv,“ řekla v rádiu Svoboda punkerka s přezdívkou Grelka: loni státní rozpočet utržil na vývozu ropy sedm bilionů rublů (asi 4,3 bilionu Kč), ale „ty peníze vidí jen Putin a pár jeho kamarádů“. A proto se punkerky rozhodly natočit klip, v němž mimo jiné potírají ropou portrét blízkého Putinova spolupracovníka Igora Sečina, bývalého místopředsedy vlády, který se stal šéfem ropného koncernu Rosněfť.

Vydáno pod