Britský parlament definitivně odkýval sňatky homosexuálů

Londýn - Britský parlament dnes definitivně schválil zákon umožňující sňatky homosexuálů. Zákon má od roku 2014 umožnit na území Anglie a Walesu gayům a lesbám uzavírat církevní i občanské sňatky, případně převést již uzavřená registrovaná partnerství na řádná manželství.

Poslanci se rozhodli odsouhlasit několik pozměňovacích návrhů odhlasovaných v pondělí Sněmovnou lordů, a nic tak nestojí v cestě tomu, aby se příslušná norma po královském souhlasu stala zákonem do konce tohoto týdne. První sňatky osob stejného pohlaví by se tak měly uzavřít na přelomu jara a léta příštího roku.

Maria Millerová, britská ministryně pro rovnoprávnost:

„Tento zákon má sice v názvu slovo svatba, ale ve skutečnosti je to především o svobodě a respektování. Svobodně se vdát či oženit nehledě na sexualitu či pohlaví.“

Prosazování zákona provázely názorové rozepře zejména mezi vládními konzervativci. Jejich premiérovi Davidu Cameronovi se je ale podařilo postupně překlenout. „Je udivující, že zákon, pro který neexistuje žádný mandát, protože proti němu volila většina konzervativců, byl jednoduše protlačen oběma komorami. Dvě hodiny dnešní parlamentní debaty je naprostá hanba,“ prohlásil konzervativní poslanec Gerald Howarth.

Registrované partnerství pro páry stejného pohlaví platí v Anglii a Walesu už od roku 2004. Nová legislativa se ani tentokrát netýká Skotska a homosexuálním párům nedovoluje ani adopce. Církve se k zákonu mohou dobrovolně přidat. Té anglikánské a velšské norma ale svatby homosexuálů výslovně zakazuje.

Britský parlament schválil sňatky párů stejného pohlaví (zdroj: ČT24)