Bangladéšský tribunál poslal dalšího politika na smrt

Dháka - V Bangladéši odsoudili k trestu smrti Alího Ahsana Mudžáhida, generálního tajemníka největší zdejší islamistické strany Bangladéšského islámského společenství (Džamáate islámí). Zvláštní soud jej shledal vinným z podílu na únosech a zabíjení během bangladéšské války za nezávislost na Pákistánu v roce 1971.

Zvláštní soud zřídila nynější bangladéšská vláda v roce 2010 s cílem vypořádat se s těmi, kdo za války za nezávislost spolupracovali s pákistánskou armádou a kteří se pokoušeli zabránit tomu, aby se tehdejší Východní Pákistán (dnešní Bangladéš) stal samostatnou zemí. Válka za nezávislost podle nynější bangladéšské vlády měla kolem tří milionů obětí, podle údajů nezávislých institucí se počet mrtvých z roku 1971 pohybuje od 300 000 do 500 000.

Rozsudek byl vynesen v plné soudní síni v Dháce v Mudžáhidově přítomnosti. Soud usvědčil 65letého politika z genocidy, spiknutí s cílem vraždit intelektuály, mučení a únosů. Mudžáhid vedl nechvalně proslulou skupinu, která za války zabíjela učitele, novináře a spisovatele podporující nezávislost.

Přívrženci islámské opozice se snaží úřady přimět k zastavení soudů opakovanými stávkami a demonstracemi. Také dnes se střetli na různých místech země s bezpečnostními silami. Od ledna přišlo při protestech o život přes 100 lidí. Bangladéšské islámské společenství připouští, že nesouhlasí s odtržením Bangladéše od Pákistánu, ale obvinění z válečných zločinů odmítá.

Organizace pro lidská práva uvádějí, že tribunál nesplňuje mezinárodní právní normy. Soud vynesl již šest rozsudků. V sobotu dostal devadesátiletý trest vězení 91letý duchovní vůdce Bangladéšského islámského společenství Ghulám Azam, který byl za války za nezávislost předsedou strany. Byl shledán vinným z vraždy, mučení, podpory pákistánské armády a z toho, že pomohl dotvořit milice.

Protestující Bangladéšané
Zdroj: ČTK/AP/A.M. Ahad