Turisté pozor: U italských dálnic do pátku nenatankujete

Řím – Kvůli stávce na protest proti vysokým cenám benzinu nefungují od úterního večera až do pátečního rána čerpací stanice podél italských dálnic. Ty jsou přitom právě v těchto dnech plné lidí mířících na letní dovolenou. Evropské automotokluby radí, aby měli řidiči mířící do Itálie v autě kanystr s nejméně deseti litry paliva. I když se jim podaří najít otevřenou čerpací stanici, dají se čekat velmi dlouhé fronty.

Itálie má hned po Nizozemsku nejdražší benzin v Evropě. V průměru se tam nyní prodává za 1,836 eura (47,70 Kč) za litr; nafta je dokonce v rámci Evropy vůbec nejdražší - v průměru stojí 1,739 eur (45,20 Kč) za litr. Provozovatelům čerpacích stanic se rostoucí ceny benzinu nelíbí: snižují se tak jejich výdělky a kvůli riziku zavírání benzinek prý hrozí, že o práci přijdou tisíce lidí. Za drahé palivo viní i vládu, která podle nich jen nečinně přihlíží a počítá zisky z vysoké spotřební daně, která činí asi 60 procent koncové ceny za jeden litr. Na stávce se podílejí tři odborové svazy.

Ministr hospodářského rozvoje Flavio Zanonato v úterý vyzval firmy, aby při tvorbě své cenové politiky vzaly v úvahu současnou situaci v zemi, která je nyní v nejdelší recesi od druhé světové války. Poznamenal však rovněž, že za růst cen může „převážně“ zvyšování cen ropy na trzích a rozdíl mezi cenami u čerpacích stanic v Itálii a v dalších evropských zemích je podle něj minimální. Zároveň odmítl, že by za vysokými cenami byla spotřební daň: podle něj je spíš třeba se zamyslet nad přebujelou sítí čerpacích stanic.