V Budapešti zneškodnili bombu, jinde se ale našla další

Budapešť – Kolem 1 500 lidí bylo dopoledne evakuováno v centru Budapešti kvůli nálezu nevybuchlé bomby z druhé světové války. Padesátikilogramovou pumu našli v úterý dělníci při stavebních pracích v jednom z domovních vnitrobloků nedaleko Budínského hradu. Odpoledne se ji podařilo zneškodnit. Jenže další bomba se našla v jiném maďarském městě Székesfehérváru. Ve čtvrtek tam bude evakuováno na 10 tisíc lidí.

Odpoledne se podařilo v Budapešti pyrotechnikům zneškodnit bombu, kvůli které se evakuovalo 1 500 lidí. Evakuace se týkala obyvatel zhruba 80 obytných domů, ale také hostů několika hotelů. Všichni našli přechodný azyl v budovách dvou místních škol. Oblast byla rovněž uzavřená pro dopravu.

V Székesfehérváru pak dnes objevili další stokilogramovou bombu v mateřské škole. Jde o pumu sovětské výroby, která obsahuje 25 kilogramů výbušniny. Ve čtvrtek ráno bude před zásahem pyrotechniků nutné z okolí do 400 metrů odvést na 10 tisíc lidí.

Nálezy nevybuchlých bomb z druhé světové války jsou v Budapešti poměrně časté - podobných případů se tam vyskytne i několik do roka. Naposledy se v Budapešti kvůli bombě v červnu evakuovala část parlamentu a Etnografické muzeum, loni na podzim se kvůli dalšímu nálezu munice muselo evakuovat dokonce 8 000 lidí.

Maďarsko bylo za druhé světové války spojencem nacistického Německa a ke konci válečného konfliktu bylo často bombardováno americkou, britskou i sovětskou armádou. Značný počet trhavin tehdy nevybuchl.