Slovenská policie vyřešila mafiánské vraždy z 90. let

Bratislava - Nečekaného úspěchu dosáhli slovenští kriminalisté, když objasnili tři mafiánské vraždy z konce 90. let. Na stopu je přivedly výpovědi členů brutálního gangu Sýkorovců, které nedávno zatkla zásahová jednotka.

Hon na Holuba - v podsvětí tak říkají sérii tří atentátů z roku 1997 na košického bosse Róberta Holuba. Poprvé vyvázl, podruhé ho zranili, až napotřetí ho vrah zastřelil samopalem přes okno nemocničního pokoje, kde ho hlídali policisté. 

Z vraždy mafiána Holuba a dalších dvou gangsterů teď policie obvinila devět lidí - jsou mezi nimi i někdejší šéf středoslovenské mafie Mikuláš Černák a nájemný vrah Alojz Kromka alias Lojzo čistič. Oba už dostali doživotí za jinou trestnou činnost. Další obvinění Róbert Láliš, alias Kýbel a Martin Bihári alias Rus jsou na útěku. Všem teď hrozí výjimečné tresty. 

Slovenská policie vyřešila vraždy z 90. let (zdroj: ČT24)

Druhá polovina devadesátých let byla na Slovensku hodně divoká. Každé větší město ovládal jeden gang - vymáhal výpalné, řídil prostituci, obchodoval s kradenými auty a díky vazbám na policisty i politiky byli jejich šéfové nedotknutelní. Pak ale začali krvavě bojovat mezi sebou. 

Téměř každý týden umírali mafiáni při bombových útocích a v přestřelkách. Nájemní vrazi rozstříleli i nejvyššího šéfa bratislavského podsvětí Miroslava Sýkoru. I jeho vrahy odhalili až letos.