Podle Sme se z české aféry jakoby vytratilo vyšetřování kmotrů a mafiánů

Bratislava – Z rozsáhlé české aféry po zatýkání politiků a vysokých úředníků se postupně jakoby vytratilo vyšetřování korupční činnosti „kmotrů“, mafiánských „podnikatelů“ a lobbistů, ovládajících a tunelujících prostřednictvím blízkých politiků veřejné finance. Je to přitom nejdůležitější část vzájemně propletených obvinění v této kauze, píše slovenský list Sme. Německý deník Frankfurter Rundschau konstatuje, že v Česku panuje chaos na všech frontách.

Pokud se podle Sme potvrdí, že vyšetřovatelé zanedbávají prověřování té části kauzy, která se týká „kmotrů“, dostane větší váhu zatím ničím nepodložený názor, že policie a prokuratura pracují v aféře na objednávku prezidenta Miloše Zemana či opoziční sociální demokracie. Ti mají zájem na diskreditaci bývalé vlády, ale nikoliv na likvidaci mnohem nebezpečnějšího „kmotrovského“ systému, který sami pomáhali vytvářet a z kterého i těžili, napsal komentátor.

Sme soudí, že zneužití vojenských tajných služeb k soukromým účelům ukazuje spíše na osobní selhání. Posouzení, zda přidělování trafik bývalým poslancům je trestným činem, je zase prý věcí právního názoru. „V případě kmotrů ovšem jde o nespornou korupci, zneužití funkcí a trestné činy. A jde zejména o zásadní systémový problém (nejen) české politiky, který ji ničí dlouhodobě a způsobuje státu a občanům obrovské finanční škody. Jeho úspěšné trestání s odstrašujícím účinkem by bylo nejužitečnějším úspěchem policie a prokuratury,“míní deník.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu, jenž trojici exposlanců ODS vyňal kvůli poslanecké imunitě z pravomoci žalobců, může podle Sme aféra ohledně údajného uplácení exposlanců vyústit pouze v potrestání Nagyové. „V krajním případě může dojít k paradoxní situaci, že bude odsouzena milenka Petra Nečase, paní Nagyová, za to, že s poslanci korupční kšeft dohodla, ale nebudou odsouzeni exposlanci, kteří kšeft přijali, protože je v té době (na rozdíl od Jany Nagyové) chránila imunita s velmi širokým chápáním toho, co je politický projev, na který se vztahuje,“ poznamenal deník.

Frankfurter Rundschau: Česko se propadá do chaosu

Česko se měsíc od propuknutí obřího skandálu kolem blízké spolupracovnice bývalého premiéra Petra Nečase Jany Nagyové a údajného uplácení exposlanců ODS stále více propadá do chaosu a politická situace v zemi je vysoce výbušná, píše na svém serveru německý deník Frankfurter Rundschau. V článku nazvaném Chaos na všech úrovních list připomíná, že hned po zásahu protimafiánské policejní jednotky na úřadu vlády, dalších razií a následném vzetí do vazby sedmi vysoce postavených osob bylo zřejmé, že „nejnovější aféra nabídne množství politických třaskavin“. To, že tato aféra „vrhne zemi do nevídaného politického chaosu, se ale nepředpokládalo. Minimálně ne v této dimenzi,“ poznamenává frankfurtský deník.

Vydáno pod