Egypt se bouří, armáda použila slzný plyn

Káhira - Egypt zasáhly další masové demonstrace na podporu svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Armáda v Káhiře proti účastníkům protestů nasadila slzný plyn, žádná zranění ale hlášena nejsou a většina protestů probíhá převážně v klidu. Bez incidentů byly i nové demonstrace Mursího odpůrců. Prozatímní prezident Adlí Mansúr zatím dnes poprvé od nástupu do funkce promluvil k Egypťanům v televizi. Slíbil, že v zemi obnoví stabilitu a bezpečnost, zároveň ale upozornil, že jsou v Egyptě stále lidé, kteří chtějí opak.

Desetitisíce přívrženců Mursího se sešly v ulicích Káhiry a dalších egyptských měst, kde žádaly, aby se Mursí coby islámský lídr vrátil zpět do úřadu. Vojáci zasáhli zatím jen proti skupině demonstrantů, která se přiblížila k prezidentskému paláci. „Sledujeme vývoj protestů a jsme připraveni na jakoukoli událost či eskalaci,“ uvedl jeden z vojenských představitelů.

Odpůrci Mursího islamistů se rozhodli dnes demonstrovat na centrálním náměstí Tahrír za urychlené stanovení termínu předčasných voleb. První demonstranti zamířili na Tahrír už dopoledne, svého vrcholu ale protesty asi dosáhnou až pozdě večer, po přerušení celodenního půstu během ramadánu.

Mansúr poprvé promluvil k Egypťanům, slíbil stabilitu

Prozatímní egyptský prezident Adlí Mansúr vyzval ve čtvrtečním projevu k národu obě znepřátelené strany k usmíření. „Procházíme kritickou etapou a někteří chtějí, abychom směřovali k chaosu. My chceme ale směřovat ke stabilitě. Někteří chtějí krvavou cestu,“ prohlásil Mansúr. „My budeme bojovat o bezpečnost až do konce,“ dodal. Podle něj někteří lidé chtějí, aby nynější rozhodující období pro Egypt bylo úvodem k násilí. Vedení země ale prý chce chránit lidské životy a potvrdit lidská práva. 

Rozpolcený Egypt se v posledních dnech zmítá v protestech stoupenců a odpůrců sesazeného islamistického prezidenta Mursího. Část společnosti odstranění jeho i vlády Muslimského bratrstva zásahem armády před dvěma týdny označuje za puč, druhá část naopak tento krok vítá. Střety obou táborů i útoky islamistů proti vojákům a policistům si už vyžádaly mnoho lidských životů. 

Mansúr svůj televizní projev přednesl den před mohutnou demonstrací svolanou stoupenci Mursího. Armáda varovala před násilím během pátečních protestů.

Telefonát Štěpána Macháčka (zdroj: ČT24)