Tohle je skutečná tvář vraha - nikoliv nevinný kukuč v Rolling Stonu

Boston – Snímky ze zatýkání bostonského atentátníka Džochara Carnajeva se rozhodl zveřejnit americký policejní fotograf Sean Murphy. Drsnými záběry reagoval na aféru kolem zveřejnění fotografie Carnajeva na obálce amerického hudebního časopisu Rolling Stone s tím, že chtěl ukázat skutečnou tvář vraha. Následně byl fotograf massachusettské státní policie Murphy postaven mimo službu.

Doposud neznámé snímky seržanta Murphyho byly pořízeny 19. dubna, když byl Carnajev dopaden ve svém úkrytu pod obrácenou lodí před jedním z domů na předměstí Bostonu. Ukazují zlomeného atentátníka se zakrváceným obličejem a červenou tečkou laserového zaměřovače odstřelovačské pušky na čele. Fotografie publikoval ve čtvrtek časopis Boston Magazine.

Murphy kritizoval fotografii na obálce nadcházejícího, srpnového čísla časopisu Rolling Stone, jež podle něj Carnajeva idealizuje. V prohlášení pro Boston Magazine policista uvedl, že Carnajev je zlý člověk a že snímky zobrazují „skutečného bostonského atentátníka, a ne někoho upraveného pro obálku časopisu Rolling Stone“. Podle Murphyho je snímek urážkou policistů zabitých ve službě, jejich kolegů a jejich rodin a idealizuje „tvář teroru“. Fotografie „by mohla být rovněž inspirací pro ty, kteří (…) se chtějí dostat na obálku časopisu Rolling Stone,“ podotkl Murphy.

Massachusettská policie ale v komuniké sdělila, že nedala souhlas ke zveřejnění fotografií v časopise Boston Magazine a že nedá svolení k jejich publikaci ani v jiných médiích.

Obálka nového čísla Rolling Stonu, které by mělo vyjít 3. srpna, se v úterý objevila na sociální síti Facebook a vzápětí začala vyvolávat tisíce kritických reakcí. Některé řetězce již oznámily, že ve svých obchodech toto vydání magazínu nabízet nebudou. Časopis se kritice brání a tvrdí, že téma je zpracováno vážně a že je součástí žurnalistických tradic.

Džochar Carnajev je obžalovaný z dubnového bombového útoku na Bostonský maraton, při kterém dvě nálože v tlakových hrncích zabily tři lidi a 264 dalších zranily. Čtvrtým zabitým je policista, jehož údajně devatenáctiletý Džochar Carnajev se svým starším bratrem Tamerlanem zastřelili na útěku. Tamerlan byl nakonec usmrcen při přestřelce s policií.