Panama pustila na svobodu agenta CIA, kterého hledá Itálie

Washington - Panama pustila na svobodu bývalého šéfa pobočky americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Miláně Roberta Seldona Ladyho, na kterého vydala mezinárodní zatykač Itálie. Italský soud Ladymu uložil trest devíti let vězení za únos islamisty. Podle amerického ministerstva zahraničí byl dnes už Lady na cestě do USA, nebo už je přímo ve své vlasti.

Milánský prokurátor Ferdinando Pomarici dnes italské agentuře ANSA řekl, že se nedalo očekávat, že by USA nevyvinuly veškerý diplomatický nátlak na všechny možné strany, aby zabránily Ladyho uvěznění. 

Lady byl i na základě Pomariciho žádosti odsouzen před čtyřmi lety spolu s dalšími 22 Američany. Soud se ale konal v jejich nepřítomnosti a Spojené státy daly najevo, že samy své agenty nikdy nevydají.

Imáma milánské mešity Usámu Mustafu Hasana, který byl podezřelý z terorismu, podle italských úřadů uneslo v Miláně 17. února 2003 komando CIA za pomoci italských agentů. Přepraven byl na americkou základnu v Avianu na severovýchodě Itálie a poté do Egypta, kde byl uvězněn a údajně mučen. Byl propuštěn, ale zůstal v Egyptě a v procesu nesvědčil.