Do Evropy míří přes Balkán tisíce Syřanů

Bělehrad - Občanská válka v Sýrii způsobila podle OSN nejhorší uprchlickou krizi za posledních 20 let. Každý dnem zemi opustí asi šest tisíc lidí. Nejvíce jich míří do Turecka a Řecka, odkud se pak někteří pokoušejí nelegálně dostat až do západní Evropy. Větší počet uprchlíků hlásí třeba Srbsko, kde jich loni tamní policie zadržela skoro 15 tisíc.

Do Evropy přes Balkán míří každý rok tisíce lidí. Jen srbskou hranici se za letošních šest měsíců pokusilo překonat více než pět tisíc, asi 30 až 50 lidí každý den. Většinou jde o chudé, kteří nemají doma šanci na získání práce. V Srbsku se tak mohou setkat uprchlíci ze Sýrie a severní Afriky i s těmi z Afghánistánu, Barmy nebo Bangladéše.

Evropské země se obávají, že jsou mezi nimi i radikálové a členové teroristických skupin. Podle srbských policistů asi pět procent ilegálních přistěhovalců prošlo nějakým výcvikem nebo se účastnilo bojů.

Srbská hranice je dlouhá víc než dva tisíce kilometrů a policie si stěžuje na nedostatek lidí a špatné vybavení. A na rozdíl od policistů, převaděčů spolu se stoupající poptávkou přibývá. Vydělat si můžou až 650 eur za jednoho uprchlíka.

Srbsko čelí přívalu tisíců uprchlíků (zdroj: ČT24)