Netanjahu: Jednání s Palestinou? To bude těžké…

Jeruzalém – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu avizoval, že obnovení mírových rozhovorů s Palestinou bude pro židovský stát těžké a že jakoukoli dosaženou dohodu bude muset schválit celonárodní referendum. Netanjahu to uvedl po zasedání bezpečnostního kabinetu. Izraelská politická scéna se k obnově bilaterálních rozhovorů s Palestinci, o níž usilují Spojené státy, potom staví víc než skepticky.

O možnosti obnovit rozhovory mezi Palestinou a Izraelem informoval v pátek americký ministr zahraničí John Kerry s tím, že se strany dohodly na základech jednání. Netanjahuovo veřejné vystoupení tak bylo vůbec první od okamžiku, kdy se zpráva o obnoveném dialogu objevila na veřejnosti.

Ve svém prvním vyjádření na kameru se izraelský premiér zavázal, že nejvyšší prioritou pro něj budou bezpečnostní zájmy Izraele. Za své hlavní a směrodatné principy vyjednávání s Palestinci pak Netanjahu označil odhodlání zachovat židovskou většinu v Izraeli a zabránit tomu, aby se budoucí palestinský stát na západním břehu Jordánu stal „teroristickým státem“ podporovaným Íránem.

Na politické scéně Izraele potom zavládla převážně skepse a posměch:

  • Netanjahuův partner ve vládnoucím koaličním bloku Likudu a strany Izrael je náš domov, Avigdor Lieberman, ale reagoval s výsměchem na ideu, že by mohlo být v konfliktu přetrvávajícím desetiletí dosaženo něčeho více než dočasné dohody. Izraelsko-palestinský konflikt je podle něj „neřešitelný, přinejmenším v příštích letech“.
  • Ministr dopravy Jisrael Kac se zase před novináři posměšně vyjádřil o palestinském prezidentu Mahmúdu Abbásovi, jehož samospráva podporovaná USA má pod kontrolou jen okupovaný západní břeh Jordánu, zatímco v pásmu Gazy vládne islamistické hnutí Hamas. „Abú Mázin (Abbás) vládne Palestincům méně než (prezident Bašár) Asad vládne v Sýrii,“ řekl Kac.

Základem Kerryho plánu má údajně být obnovení rozhovorů na základě uznání budoucí Palestiny v hranicích před izraelskou okupací z roku 1967 a z palestinské strany uznání Izraele jako „židovského státu“.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)