Unesli jste prezidenta, viní egyptskou armádu Mursího příbuzní

Káhira - Příbuzní sesazeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího obvinili armádu z jeho únosu. Podle Mursího dcery kvůli tomu chtějí dostat před soud velitele egyptské armády Abdala Fataha Sisiho. Armáda Mursího sesadila 3. července po pokračujících protestech a demonstracích jeho odpůrců; vojáci bývalého prezidenta drží na neznámém místě a v zemi kvůli Mursího propuštění téměř denně demonstrují jeho příznivci. Během dnešních střetů v ulicích Káhiry zemřeli čtyři lidé.

„Připravujeme proti Abdal Fatahovi Sisimu právní kroky na národní i mezinárodní úrovni,“ sdělila na tiskové konferenci Šajmaa Mursíová. Sisiho označila za velitele „krvavého vojenského převratu“, který spáchal se „svou skupinou pučistů“. Je to první reakce rodiny na exprezidentovo zadržení.

Usáma a Šajmaa Mursíovi
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Mursího příznivci a odpůrci opět bojovali v ulicích

Stoupenci obou táborů se střetli u náměstí Tahrír v centru Káhiry. Házeli na sebe kameny, útočili noži a holemi a stříleli z brokovnic. Jeden ze zasažených po převozu do nemocnice zemřel, informovaly agentury s odvoláním na šéfa záchranných služeb na ministerstvu zdravotnictví Muhammada Sultána. Policie proti oběma skupinám zasáhla a snažila se je rozehnat slzným plynem. Násilné potyčky se odehrály také na severním okraji Káhiry, zahynuli tam tři lidé.

Střety stoupenců a odpůrců exprezidenta Mursího neustávají od začátku července. Násilnosti si za tu dobu vyžádaly už desítky mrtvých.