Británie slaví. Kate porodila chlapce a budoucího krále

Londýn - Vévodkyně z Cambridge porodila dnes vpodvečer syna. Prvorozený potomek Kate a prince Williama dostal titul princ z Cambridge a stal se třetím v řadě nástupnictví na britský trůn. Narození královského potomka oficiálně potvrdil štít vyvěšený před Buckinghamským palácem, kde na oznámení celý den netrpělivě čekaly tisíce lidí. Dítě se narodilo v 16:24 londýnského času a vážilo 3,8 kilogramu. „Nemůžeme být šťastnější,“ oznámil v jednoduchém prohlášení novopečený otec William.

Clarence House, kde sídlí kancelář prince Williama, na svém twitterovém účtu uvedl, že vévodkyně i její syn zůstanou přes noc v nemocnici. Oběma se prý daří dobře.

Kate dorazila do porodnice v londýnské nemocnici Panny Marie krátce před šestou hodinou ráno. Přivezl ji tam princ William a celou dobu zůstal po jejím boku. Catherine přivedla dítě na svět přirozenou cestou, což předem plánovala.

Oznámení radostné noviny proběhlo podle tradic prostřednictvím tabulky vyvěšené před Buckinghamským palácem. Úředník přivezl z porodnice lékařskou zprávu oznamující pohlaví dítěte, jeho hmotnost a čas narození. Krátce nato byla oficiální zpráva vyvěšena, aby si ji mohli všichni přítomní přečíst.

Poprvé v historii oznámila britská monarchie narození následníka trůnu i prostřednictím sociálních sítí.

„Královna, vévoda z Edingurghu, princ z Walesu, vévodkyně z Cornwallu, princ Harry a členové obou rodin byli informováni a jsou novinou velice potěšeni,“ uvedl královský palác v oficiálním prohlášení. „Pro Williama a Kate je to neuvěřitelně významná chvíle a my jsme nadšení z narození jejich chlapce,“ uvedl Williamův otec princ Charles. Prý je velice šťastný z toho, že se stal dědečkem, a nemůže se dočkat, až svého vnuka poprvé uvidí.

Politolog Bořivoj Hnízdo: „Je to po 120 letech, kdy jsou žijící čtyři přímí následníci trůnu. Ta kontinuita je skutečně velmi symbolická, to tady nebylo celé 20. století. Přichází v období, kdy monarchie prožívá skutečně velkou popularitu nejen v Británii, ale i v jiných zemích, kde vládne Alžběta.“

Na jména si malý princ ještě počká. Dostane ovšem hned čtyři

Jméno dítěte zatím není známo. Například v případě prince Williama bylo oznámeno až týden po narození. Sázkaři preferovali George pro chlace a Alexandru pro dívku. Jisté je zatím jen to, že chlapec dostane hned čtyři jména.

Královský protokol velí, že by se lidé před miminkem měli vždy uklonit a oslovovat jej Jeho královská výsosti, pak by mělo následovat oslovení Sire. Už dřív ale královna povolila, aby nejbližší personál oslovoval královské děti jen křestním jménem.

Po oznámení narození propukl před porodnicí jásot čekajících lidí i novinářů, kteří na místě kvůli očekávanému porodu hlídkovali několik týdnů. Euforie panuje i před Buckinghamským palácem, kde narození budoucího krále oslavují tisíce lidí. Britský premiér David Cameron si je jist, že William a Kate budou skvělými rodiči: „Je to skvělá zpráva a jsem si jistý, že celá země teď slaví a přeje královskému páru všechno nejlepší. Pro naši zemi je to důležitý moment, ale myslím, že je to hlavně úžasná chvíle pro milující pár, kterému se narodil chlapeček.“

Královský potomek se poprvé ukáže veřejnosti při cestě z porodnice. Stane se tak na úplně stejném místě, kde před 31 lety ukázali světu svého syna Williama princezna Diana a princ Charles.

Diana a Charles s malým Williamem před nemocnicí Svaté Marie
Zdroj: PA/PA/ČTK
Bohumil Vostal a Bořivoj Hnízdo k narození následníka trůnu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod