Letadlo přistálo bez části podvozku, osm zraněných

New York - Letadlo se 150 lidmi na palubě přistálo v pondělí v New Yorku bez přední části podvozku. Nejméně osm lidí se při nehodě zranilo. Frekventované letiště LaGuardia kvůli nehodě dočasně zrušilo všechny přílety.

Stroj Boeing 737 společnosti Southwest Airlines letící z města Nashville do New Yorku dosedl na letištní plochu bez předního podvozku, a to z dosud neznámé příčiny. Podle některých svědků přítomných na letišti se přední podvozek během přistávacího manévru vůbec nevysunul, jiní americkým televizním stanicím tvrdili, že o něj stroj při přistání přišel. Podle televizních záběrů skončilo letadlo „na břiše“ s předkem skloněným k zemi. Žádné jiné známky poškození však nejevilo. Po přistání jej obklopily záchranné vozy a cestující byli evakuováni. 

Podle prohlášení letecké společnosti utrpělo zranění pět cestujících a tři členové posádky. Žádné ze zranění není vážné. Příčinu závady stroje vyrobeného v roce 1999 úřady vyšetřují. Několik hodin po nehodě, která se stala ve 23:45 SELČ, byl chod letiště částečně obnoven, cestující však i dnes musejí počítat s omezeními.

Komentář Martina Velka (zdroj: ČT24)