Na severokorejské základně se už přes půl roku nic nehýbe

Soul – Už osm měsíců nepostoupila kupředu stavba raketové základny Tonghe, která měla Severní Koreji umožnit odpalování větších a lepších raket dlouhého doletu. Dokládají to analýzy satelitních snímků z 26. května. Pohled na nedokončené silnice a prostor zarůstající travou může být podle expertů dobrou zprávou pro USA a další země, které pohlížejí na jaderné a raketové programy Pchjongjangu jako na hrozbu. Může to totiž signalizovat, že Pchjongjang zpomaluje nebo dokonce zastavuje vývoj větších raket.

Snímky poskytly komerční satelity DigitalGlobe and Astrium a jejich analýzu provedli odborníci Americko-korejského ústavu univerzity Johna Hopkinse. Zatím není jasné, zda přerušení stavebních prací na základně na severovýchodním pobřeží KLDR, která krom odpalovacích ramp měla zahrnovat i budovy na kompletaci raket a odpalovací kontrolní středisko, není jen dočasné.

Jedna z teorií, proč byla výstavba zastavena, uvádí, že jde o následky značného poškození deštěm v loňském roce. Jiná míní, že Severní Korea mohla usoudit, že modernější raketová odpalovací základna na severozápadním pobřeží, která byla použita ke startům raket v dubnu a prosinci 2012, může stačit pro rozvoj nových raket. Podle další teorie může zanedbávání základny signalizovat rozhodnutí Pchjongjangu zpomalit nebo úplně zastavit výstavbu větších raket. I kdyby KLDR práci na základně obnovila, zpoždění by znamenalo posun dokončení na rok 2017, tedy o nejméně rok déle, než se původně odhadovalo, dodala analýza.

Začátkem letošního roku zakotvil severokorejský vůdce Kim Čong-un snahu o vybudování jaderného arzenálu, stejně jako rozmach ekonomiky, do ústavy KLDR. Od roku 2006 KLDR uskutečnila tři pokusné jaderné výbuchy čím dál tím větší síly a provedla sérii startů raket dlouhého doletu.