V ulicích Káhiry se znovu umíralo kvůli Mursímu

Káhira – Nejméně šest mrtvých a více než 30 zraněných si v noci na dnešek vyžádaly střety příznivců a odpůrců svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Násilí propuklo poblíž káhirské univerzity, kde se Mursího stoupenci střetli s místními obyvateli a pouličními prodavači. Došlo i na házení kamenů a střelbu, zničeno či zapáleno bylo několik aut. Policisté použili proti demonstrantům slzný plyn.

Střety stoupenců a odpůrců exprezidenta Mursího neustávají od začátku července. Násilnosti si za tu dobu vyžádaly už okolo stovky mrtvých. Nejsilnější islamistické hnutí Egypta po incidentu na Facebooku svého politického křídla, Strany svobody a spravedlnosti, násilí na svých členech odsoudilo. „Vůdci vojenského převratu pokračují v terorizování mírumilovných demonstrantů v Egyptě,“ píše se v prohlášení.

Bratrstvo již od svržení Mursího obviňuje armádu z vojenského puče a vytrvale žádá návrat prezidenta do funkce. Mursí však zůstává armádou držen na neznámém místě a prozatímní prezident země Adlí Mansúr pracuje na sestavení nové vlády. Účast v ní islamisté odmítají.

Střety mezi stoupenci a odpůrci Mursího provázely násilnosti
Zdroj: ČTK/AP/Hussein Malla