Británie poprvé spatřila královské dítě. Jméno zůstává tajemstvím

Londýn – Britský princ William s manželkou Kate a s čerstvě narozeným synem opustili londýnskou nemocnici Panny Marie a ukázali veřejnosti budoucího britského krále. Princ William uvedl, že "chlapec je těžký a veliký a vypadá jako maminka." Kate k tomu jen podotkla, že tomu tak není. Očekávané jméno však neprozradili - prý se na něm stále pracuje.

„Je to veliký a dost těžký kluk. Na jménu stále pracujeme, snad ho budeme mít vybrané co nejdřív. Teď ho vidíme poprvé pořádně, tak si ho musíme jít užít. Všem moc děkujeme a doufám, že budete mít konečně klidnou noc,“ uvedl princ. V případě prince Williama se jméno vybíralo přes týden.

Královský pár již dříve prohlásil, že by se o své dítě rád staral sám - tedy bez pomoci královských chův. Vévodu z Cambridge nyní čekají dva týdny otcovské dovolené, vévodkyně zřejmě odjede do Bucklebury se svými rodiči, kteří Kate s novorozeným synem navštívili v londýnské nemocnici.

Narození vnuka okomentoval čerstvý dědeček princ Charles: „Cítím se dobře, jsem nadšený, děkuji. Velice nadšený.“ Jeho žena Camilla, vévodkyně z Cornwallu, k tomu uvedla: „Myslím, že je to nádherná zpráva. Matka, syn, otec, všem se daří dobře a myslím, že je to úžasně povznášející pro celou zemi. Je to úžasné pro dědečka, s dětmi to skvěle umí.“

Lidé tančí s fábory a vlajkami

Británie dnes narození královského potomka slavila celý den. Na počest budoucího krále byly například odpáleny slavnostní salvy. „Tradičně se královské salvy vypalují nejenom v hlavním městě Spojeného království Londýně, ale vůbec první salvy na počest nově narozeného prince byly vypáleny na Novém Zélandu, který je součástí Společenství národů, Commonwealthu,“ uvedl Jindřich Forejt, ředitel odboru protokolu kanceláře prezidenta republiky.

V Londýně královská artilérie odpálila odpoledne 62 čestných salv z pevnosti Tower of London. „Je to poprvé po 23 letech, neboť naposledy při podobné příležitosti byly salvy vypáleny po narození princezny Evženie z Yorku, což je královnina vnučka,“ připomíná Forejt.

Slavnostní salvy se ozvaly i na dalších místech Londýna. „Oslav je od rána tolik, že se v tom člověk pomalu ztrácí,“ říká z Londýna publicista Jan Jůn: „I ve vesničkách a městech na náměstích probíhají veselice, lidé tančí s fábory a vlajkami.“

George, Edward, James?

Spekulace o jménu třetího následníka britského trůnu pokračují. Britové sázejí na to, že si královský pár vybere tradiční jméno - tedy George, Edward, James nebo Alexander. Matrice ho musí nahlásit do 42 dnů od narození. Všichni ale doufají, že se jméno dovědí co nejdříve.

Zatímco na jedné straně Britové bouřlivě slavili narození královského potomka a bulvární deník The Sun se dokonce přejmenoval na The Son, humbuk kolem narození dítěte má však i své odpůrce. Právě pro ně levicový list The Guardian připravil zvláštní „republikánskou“ verzi své webové stránky, kde o porodu není ani slovo.