Odpůrci bulharské vlády obklíčili parlament, brání poslancům odejít

Sofia - Stovky odpůrců bulharské socialistické vlády dnes zablokovaly vchody do parlamentu a brání poslancům opustit areál. Z místa je hlášeno také několik střetů s policií, zranění utrpělo nejméně sedm demonstrantů a dva policisté.

Prezident Rosen Plevneliev vyzval demonstranty i policisty, aby protesty stejně jako v minulých dnech zůstaly poklidné. „Obracím se na demonstranty, aby v protestech pokračovali stejným způsobem, jako tomu bylo dosud a který zapůsobil na celou Evropu - pokojně, civilizovaně a s cílem dosáhnout hodnoty demokratické společnosti,“ uvedl prezident v prohlášení.

Kritici vlády za křiku „Mafie“ a „Odstupte“ házeli plastové lahve a další předměty na přísně střežený autobus, ve kterém se poslanci snažili odjet z areálu parlamentu. Zde podle DPA jednali o sporných navýšeních státních výdajů, s čímž demonstranti nesouhlasí. Po několika pokusech proniknout davem se autokar i se zákonodárci vrátil zpět k budově parlamentu.

V parlamentu byla pozdě v noci více než stovka poslanců, ministři a novináři. Policie podle svědků kolem budovy ještě posílila i tak zvýšenou ostrahu. Veřejné osvětlení v okolí je odpojeno. Demonstranti nicméně oznámili, že odejít nehodlají. Policie prozatím neoznámila, kdy poslance a další zadržované z parlamentu eskortuje. Poslanci a ministři, kteří nemohou z budovy odejít, odmítají hovořit s novináři.

Bulhaři zablokovali vchod do parlamentu
Zdroj: ČT24

V Bulharsku se již více než měsíc konají demonstrace za odstoupení premiéra Plamena Orešarského a celého jeho kabinetu. Nová politická krize v Bulharsku propukla 14. června kvůli volbě kontroverzního šéfa tajných služeb. Hněv lidu i prezidenta Rosena Plevnelieva vyvolalo to, že parlament ve zkráceném řízení do této důležité funkce odsouhlasil Deljana Peevského, podezřelého v minulosti z účasti na korupční aféře a spoluvlastnícího „mediální impérium“. Přitom k úkolům Státní agentury pro národní bezpečnost (DANS) patří i boj proti závažné kriminalitě včetně korupce.

Orešarski sice hned uznal, že volba Peevského byla chybou, a parlament jmenování zrušil, sám odstoupit ale odmítl. Zdůvodnil to tím, že pád kabinetu a nové volby by zemi nic dobrého nepřinesly. Bulhaři proto denně v ulicích demonstrují a požadují demisi vlády.