Vrazi Politkovské opět před ruským soudem

Moskva - V sále moskevského městského soudu začalo hlavní líčení s údajnými vrahy známé ruské novinářky Anny Politkovské, kterou v říjnu 2006 v Moskvě zastřelil nájemný vrah. Poškozená strana, již představují děti mrtvé novinářky, jednání na protest proti údajnému porušování svých práv bojkotuje. Všichni obžalovaní se hned v úvodu přelíčení označili za nevinné.

Komentátorku opozičního listu Novaja gazeta zastřelil najatý vrah ve výtahu jejího moskevského domu. První proces v roce 2009 skončil fiaskem, protože porota pustila obžalované pro nedostatek důkazů na svobodu. Nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření. Porota, jež bude rozhodovat o vině obžalovaných, byla v úterý vybrána až napočtvrté. 

„Proces se odkládal, protože nebyla porota. Byla volena třikrát, neúspěšně. V posledním neúspěšném případě mnozí z kandidátů odstoupili během příprav. Zřejmě to byli kandidáti, kteří si váží svého dobrého jména a pochopili, že se u soudu nepodaří dobrat se opravdových objednavatelů vraždy. Obávám se, že pokud nějaká jména vůbec padnou, že nebudou pravá,“ řekl v České televizi rusista Libor Dvořák, komentátor ČRo 6.

Jména pravděpodobných vykonavatelů vraždy jsou známá již dávno. Už v srpnu 2007 prokuratura oznámila, že dopadla organizátory i přímé vykonavatele vraždy, obvinila trojici čečenských bratrů Rustama, Ibragima a Džabraila Machmudovových a bývalého policistu Sergeje Chadžikurbanova. Později k nim přibyl i jejich příbuzný, obchodník Lom-Ali Gajtukajev a policista Dmitrij Pavljučenkov. V únoru 2009 je ale porota moskevského vojenského soudu pro nedostatek důkazů osvobodila. V červnu téhož roku Nejvyšší soud osvobozující rozsudek zrušil a případ vrátil prokuratuře k došetření.

V prosinci 2012 byl v odděleném procesu za podíl na vraždě odsouzen k 11 letům vězení Pavljučenkov, který se po dopadení rozhodl s vyšetřovateli spolupracovat; v březnu rozsudek potvrdil Nejvyšší soud. Jako náčelník sledovacího útvaru moskevské policie nechával Pavljučenkov Politkovskou sledovat a informace o jejím rozvrhu předal bezprostředním vykonavatelům vraždy a také obstaral vražednou zbraň.

Syn a dcera Politkovské před zahájením dnešního líčení vydali prohlášení, v němž proces označují za nezákonný. Věra a Ilja Politkovští si stěžují, že se na výběru poroty nemohli podílet a vyzvali porotce, aby sami odstoupili. Požádali soud, aby hlavní líčení odložil. Soudci však argumentaci pozůstalých odmítli. Zprávy o tom, že se sourozenci Politkovští na protest proti postupu soudců rozhodli jednání bojkotovat, soud pouze vzal na vědomí. Oznámil, že přelíčení může pokračovat i bez jejich účasti. 

Emil Souleimanov, politolog FSV UK:

„Myslím, že obžaloba má dost pádné důkazy, účast několika lidí na celé kauze byla prokázána. Chybí však poukázat na bezprostředního objednavatele. Nejspíš za tím stojí Ramzan Kadyrov, kterému se dostávalo nějaké asistence ze strany ruských bezpečnostních sil, a to je důvod, proč je ta kauza zvláštní a proč není dotahována do konce.“ 

Jméno objednavatele vraždy stále zůstává zahaleno tajemstvím. Prokuratura svého času tvrdila, že vraždu si objednali ze zahraničí nepřátelé Ruska, kteří chtěli zdiskreditovat Putina a rozvrátit stabilitu země. Podle ruských médií byl oním nepřítelem Ruska myšlen nejspíše uprchlý Putinův nepřítel, miliardář Boris Berezovskij, který získal azyl v Británii, kde letos zemřel.

Libor Dvořák, komentátor ČRo 6:

„Pokud budou za objednavatele označeni nedávno zemřelý Boris Berezovskij a Achmed Zakajev, významný exilový čečenský politik, budu mít značné pochybnosti. Řekl bych, že i liberální ruská veřejnost tomu prostě nebude věřit. Nevidím důvod, proč by stáli o její smrt. Pak to celé padne pod stůl a my se to celé nedozvíme dřív, než od moci odejde Vladimír Putin.“

Anna Politkovská patřila k nejznámějším ruským novinářům a obráncům lidských práv. Ve svých článcích tvrdě pranýřovala porušování práv civilního obyvatelstva v Čečensku ruskými jednotkami a byla nesmlouvavým kritikem Kremlu v čele s Vladimirem Putinem i ruské policejní a justiční mafie. Za svou činnost získala řadu prestižních cen, zároveň ale čelila četným hrozbám. Byla zastřelena 7. října 2006 ve výtahu svého domu v moskevské Lesné ulici. Vrazi z místa činu uprchli připraveným automobilem. Politkovské bylo 48 let.