Izraelci i Palestinci dorazili do USA. Jednání potrvají devět měsíců

Jeruzalém/Washington - Vyjednávací týmy Izraelců a Palestinců dorazily do Spojených států, kde mají v noci na úterý zasednout k přípravnému rokování o mírových rozhovorech. Obě strany se podle USA dohodly, že budou jednat nejméně devět měsíců. Americký ministr zahraničí John Kerry jmenoval svým zvláštním zmocněncem pro jednání bývalého velvyslance USA v Izraeli Martina Indyka.

Jakub Szántó hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Objevila se nová cesta k „rozumnému kompromisu“, řekl šéf americké diplomacie novinářům. „Věc míru“ je podle něj Indykovým životním posláním. Nově jmenovaný blízkovýchodní zmocněnec je podle Kerryho „realista“ ohledně těžkostí, jimž budou čelit Izraelci, Palestinci a američtí vyjednávači. Indyk byl za vlády prezidenta Billa Clintona klíčovým aktérem nezdařených izraelsko-palestinských mírových jednání v Camp Davidu.

Izraelsko-palestinské kontakty se podařilo oživit díky Kerryho aktivitě. Dnes a v úterý nepůjde ještě o samotná mírová jednání, nýbrž o přípravu jejich budoucího režimu.

Za Izrael bude vyjednávat ministryně spravedlnosti Cipi Livniová a Jicchak Molcho, za Palestince hlavní vyjednávač Saíb Irikát a Muhammad Štají. Livniová řekla, že do Spojených států odjíždí s „obezřetností, ale také s nadějí“.

Palestinská politička Hanan Ašrávíová upozornila, že podmínky pro rozhovory jsou nyní ještě těžší než pro ty minulé, které byly přerušeny před několika lety. Jednak kvůli rozštěpenosti palestinského vedení a také kvůli mnohem radikálnějším postojům současné izraelské vlády.

Vydáno pod