Clevelandský únosce přistoupil na dohodu a vyhne se popravě

Cleveland - Američan Ariel Castro, obviněný z únosu, vraždy a opakovaného znásilňování tří žen, přistoupil na dohodu s obžalobou. Přiznal vinu a přijal doživotní vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Dohodou o vině a trestu se 53letý muž vyhnul procesu, při němž mu hrozil trest smrti; osvobozené ženy navíc nebudou muset svědčit o letech strávených v Castrově zajetí a o údajném znásilňování.

Obžaloba má 977 bodů, které kromě jiného zahrnují únosy Giny DeJesusové, Michelle Knightové a Amandy Berryové, jejich držení v zajetí, opakované znásilňování a brutální týrání. Ariel Castro, který přiznal vinu v 937 bodech, je trýznil ve sklepních prostorách svého domu ve zchátralé části Clevelandu. Podle soudních dokumentů a policejních zpráv je kromě znásilňování čas od času poutal řetězy nebo provazy, nechával je hladovět a bil je. Jedna z nich před šesti lety porodila Castrovi dceru a další údajně mnohokrát nuceně potratila.

Případ začal v srpnu 2002, kdy Castro unesl první ženu. Odhalen byl až začátkem letošního května, kdy se jedné z unesených žen podařil útěk. V souvislosti s potraty, které přivodil těhotné oběti bitím a hladověním, je Castro rovněž obžalován z vraždy. Podle zákonů státu Ohio by prokurátoři mohli za vraždu žádat trest smrti, dohoda o přiznání viny ale tuto možnost vylučuje. „Amandě, Gině a Michelle se dnešní dohodou ulevilo,“ uvedla právní kancelář Jones Day, zastupující unesené ženy. „Jsou spokojeny s tímto vyřešením případu a těší se, že tento postup vede ke konečnému uzavření této věci v blízké budoucnosti.“

Obžalovaný dnes soudci Michaelu Russoovi řekl, že si plně uvědomuje, že na základě dohody už nikdy nevyjde z vězení. „Rozumím tomu,“ odpověděl na dotaz soudce.