Nepokoje v Egyptě nepřežily desítky lidí. Svět žádá ukončení násilí

Káhira - Při nočních potyčkách v Káhiře a Alexandrii zemřelo podle zpravodajské stanice BBC až 100 lidí. V ulicích egyptských měst se střetli příznivci a odpůrci svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Islamisté z Muslimského bratrstva mluví o 70 obětech. Zraněných může být až čtyři tisíce. Do ulic vyšlo zřejmě nejvíc protestujících od svržení prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011. Ze světa přicházejí znepokojené reakce politiků, kteří žádají co nejrychlejší ukončení násilností.

„V časných ranních hodinách dnešního dne se stoupenci sesazeného prezidenta Mursího pokusili zablokovat jednu z hlavních dopravních tepen v Káhiře a policie na to odpověděla velmi tvrdým zásahem nejen slzným plynem, ale i ostrou municí,“ informuje Štěpán Macháček z Českého rozhlasu.

Údaje o mrtvých se stále dají jen těžko ověřit. Egyptská redakce televizní stanice Al-Džazíra hovoří o možná až 120 obětech ranního útoku a o asi 4 500 zraněných. Egyptský server Al-Ahrám nicméně napsal, že při tomto zásahu zemřelo jen deset lidí. Vláda zatím potvrdila 21 mrtvých.

Ukončete násilí, vyzývá svět znesvářené Egypťany

Na zprávy o vysokém počtu mrtvých reagovala šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová a vyzvala všechny, aby se zdrželi násilí. Britský ministr zahraničí William Hague užití síly proti protestujícím odsoudil a vyzval úřady, aby „respektovaly právo na poklidné manifestace a přestaly uplatňovat násilné metody“. Vyzval také, aby byli propuštěni všichni političtí lídři, kteří byli zatčeni od 3. července.

Mluvčí egyptského ministerstva vnitra ale později vyloučil, že by policie do lidí střílela. „Muslimské bratrstvo si nepřálo, aby (páteční) manifestace zůstaly poklidné, a vyvolalo násilnosti v některých governorátech, zejména v Káhiře a v Alexandrii,“ řekl mluvčí. Policie „použila jenom slzný plyn“, dodal.

Mursí ve stejné věznici jako Mubarak?

Oddělených protestů se účastní stoupenci a odpůrci bývalého prezidenta Muhammada Mursího, jehož armáda přinutila 3. července odstoupit. Mursí je nyní ve vazbě a je vyšetřován za údajné spolčování s palestinským radikálním hnutím Hamas. Mursí zvítězil v loňských volbách jako kandidát bratrstva, které jeho svržení neuznává a považuje ho za převrat. O tom, kde vojsko Mursího zadržovalo dosud, se nic neví. Ministr vnitra Muhammad Ibráhím dnes oznámil, že Mursí bude ve vazbě zřejmě ve věznici Tora, kde je vězněn také exprezident Husní Mubarak.

Prozatímní egyptský prezident Adlí Mansúr vyzval stoupence svého předchůdce, aby vyklidili shromaždiště u mešity Rábaa al-Adavíja a na náměstí Nahda, kam Mursího příznivci chodí už měsíc. Mansúr slíbil, že se nikomu nic nestane. Řekl ale také, že vláda nemůže trpět dlouhodobě nejistou bezpečnostní situaci a opakované blokování dopravních tepen. Stát je instituce, již je třeba respektovat, řekl. Ujistil, že je prezidentem všech Egypťanů.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK

Jeden z představitelů Muslimského bratrstva Saad Husajní řekl, že se snaží přemluvit účastníky manifestace, aby se rozešli. „Říkají, že už zaplatili krví a že neustoupí,“ sdělil.

Mursího oponenti, kteří se pravidelně shromažďují na káhirském náměstí Tahrír, přišli ve velkém počtu na páteční svolanou manifestaci. Panovala na ní spíše oslavná nálada a shromáždění se zúčastnili i vysocí důstojníci armády. Akci svolal ministr obrany Abdal Muhammad Sisi, který žádal občany, aby přišli dát armádě mandát zasáhnout proti terorismu.

Armáda dala bratrstvu do dnešního dne čas ukončit protesty a připojit se k návrhu politického řešení situace, na jehož konci mají být nové volby. Bratrstvo ale považuje Mursího odstranění za nelegální.

Útoky na kanceláře Muslimského bratrstva v Libyi

Rozsáhlé protesty postihly i Libyi. V Benghází demonstranti zaútočili na úřadovny libyjské odnože Muslimského bratrstva a na sídlo jeho politického křídla. Násilnosti propukly při protestech proti pokračujícím vraždám v této oblasti. Podobné incidenty se odehrály i v Tripolisu.