Severní Afrika se bouří: Policie v Tunisku zasáhla slzným plynem

Tunis - Egypt a Tunisko se zmítají v největších nepokojích od takzvaného arabského jara před dvěma lety. V obou zemích se demonstrovalo i dnes v noci. Zatímco v Egyptě byl po včerejším krveprolití s desítkami mrtvých relativní klid, tuniská policie naopak po pohřbu opozičního poslance rozháněla dav slzným plynem.

Policie v tuniském městě Sídí Bú Zidu v sobotu večer zasahovala slzným plynem při násilných protestech, které vyvolala vražda předního opozičního politika Muhammada Brahmího. Středisko stejnojmenné provincie Sídí Bú Zid, odkud Brahmí pocházel, se před více než dvěma lety stalo kolébkou lidového povstání proti tehdejšímu režimu.

Opozičního poslance Muhammada Brahmího ve čtvrtek zavraždili neznámí útočníci. Zločin v zemi vyvolal velké protesty, které si v pátek vyžádaly první oběť, když byl při demonstraci ve městě Gafsa zabit jeden muž. Pohřeb Brahmího v hlavním městě Tunisu pak v sobotu přerostl v obrovskou protivládní manifestaci.

Demonstranti vyšli svůj nesouhlas se zavražděním Brahmího vyjádřit i do ulic Sídí Bú Zidu v centrální části země. Podle místního obyvatele protestující házeli na policii kameny a stovky demonstrantů zapalovaly pneumatiky, aby zatarasily silnice. Policisté podle stejného zdroje dav rozháněli slzným plynem.

Podle tuniské vlády mají vraždu politického oponenta Brahmího na svědomí extremističtí salafisté. Opozice a rodina mrtvého však útok připisuje vládní islamistické Straně obnovy.

Egyptem zmítají ještě silnější nepokoje. Muslimské bratrstvo tvrdí, že policisté stříleli cíleně ty, kteří si zásah natáčeli na kamery. Ozbrojené jednotky se brání, že střílet ostrými začaly až ve chvíli, kdy byly samy napadeny.

Tomu odporují svědectví lékařů. „Všichni mrtví, které jsme tu měli, byli zasaženi do hlavy, zepředu nebo ze strany, nebo do srdce. To mohli udělat jenom odstřelovači,“ říká lékařka Amal Ahmed Ibrahimová. A doktor Mahmúd Al-Arabí dodává: „Viděl jsem násilníky v civilu, bylo jich hodně a policie jim kryla záda. Stříleli oni a také odstřelovači se střech.“

Ministerstvo vnitra uvádí 21 mrtvých, resort zdravotnictví 74 obětí. Reportér agentury Reuters zase na vlastní oči viděl v jedné márnici 36 těl. Muslimské bratrstvo uvádí ještě vyšší počty mrtvých. „Viděli jsme, jak vraždí Egypťany po desítkách. Dohromady jsme napočítali 127 obětí, chladnokrevně zabitých,“ uvedl mluvčí Muslimského bratrstva Ahmed Aref.

Masakru předcházely masové demonstrace. Velitel armády žádal, aby mu při nich Egypťané vyjádřili podporu a dodali legitimitu sesazení islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Stovky tisíc lidí jeho volání vyslyšely, ale dostaly se do konfliktu s Mursího příznivci.